Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Plač u novorodencov nie je vždy rovnaký, jeho príčiny môžu byť rôzne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Jedinec je veľmi vnímavý na každý nepriaznivý podnet už ako plod, ale aj bezprostredne po narodení.

Košice 13. októbra (TASR) - Slovenské zdravotné sestry pracujúce v neonatológii sa stretli v týchto dňoch v Košiciach na konferencii. Témou ich diskusií, ako aj troch desiatok odborných prednášok, boli napríklad nozokomiálne infekcie v novorodeneckom veku, traumatizujúce pôrody či faktory ovplyvňujúce komplexnú zdravotnú starostlivosť o novorodencov.

Profesionálne sestry na konferencii, ktorá sa konala v dňoch 11. až 12. októbra, konštatovali, že jedinec je veľmi vnímavý na každý nepriaznivý podnet už ako plod, ale aj bezprostredne po narodení. Jednou z priorít zdravotníckeho personálu je preto zabrániť iatrogenizácii – poškodeniu pacienta počas toho, ako mu je poskytovaná liečebno-preventívna starostlivosť.

"Je potrebné sledovať prejavy bolesti napríklad pri očkovaní, odberoch biologického materiálu a rôznych vyšetreniach, ale aj nepohodu novorodenca. Polohovanie, manipulácia, dotyky, to všetko prispieva k tomu, aby sme zabezpečili optimálny vývoj a popôrodnú adaptáciu, aby sme predišli akýmkoľvek negatívnym vplyvom na vývoj dieťatka," zdôraznila Agnesa Hikkerová, ktorá v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura odpracovala 40 rokov ako vedúca sestra.

Hikkerovej slová potvrdili aj skúsenosti ďalších zdravotných sestier. Všetkým prejavom dieťaťa sa podľa ich slov dá rozumieť a následne uspokojiť jeho psychosociálne potreby, aj keď si niektorí laici myslia, že ich novorodenci nemajú. "O vnútornom prežívaní novorodenca vypovedajú pohyby jeho tela, grimasy i samotný plač, ktorý nie je vždy rovnaký," opísala svoje poznatky z praxe Marcela Jánošíková. Plač dieťaťa môže byť fyziologický, ale aj taký, ktorý signalizuje, že s novorodencom niečo nie je v poriadku.

Veľmi dôležitá zo strany zdravotných sestier je aj správna diagnostika prejavov bolesti u detí, ktorá nemusí byť prioritne riešená farmakologicky. "Niekedy pomôže iba dotyk, pohladenie či masáž," dodala Jánošíková.