Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

T. ŠAGÁT: Jedna poisťovňa zdravotníctvo nezachráni

Tibor Šagát Foto: TASR/Miroslav Košírer

Podľa Šagáta je snaha vlády SR konsolidovať fungovanie zdravotníctva a dosiahnuť tým vyššiu mieru zhodnotenia verejných zdrojov vítaná.

Bratislava 23. januára (TASR) - Snaha vlády konsolidovať fungovanie zdravotníctva a dosiahnuť vyššiu mieru zhodnotenia verejných zdrojov je vítaná, avšak aj pri takomto ušľachtilom cieli je dôležitý výber zvolených prostriedkov a rozhodne sa nemôže zúžiť len na vytvorenie jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Domnieva sa bývalý dvojnásobný minister zdravotníctva a štatutár Inštitútu pre zdravotnú politiku Tibor Šagát.

"S trochou sarkazmu je mi sympatické, že sa pri diskusii o rozpočte pre zdravotníctvo nepoužila terminológia 'čiernej diery' alebo jednoducho zbytočného zvyšovania zdrojov do zdravotníctva, ktoré aj tak zmiznú v nenávratne a bez efektu," povedal pre TASR Šagát. Dodal, že rozpočty pre zdravotníctvo boli, sú a budú rizikové z viacerých príčin - nemožnosť predpovedať výskyt chorôb počas roka, neustále inovácie prostriedkov na diagnostiku a liečbu chorôb a v neposlednom rade i starnutie populácie. "Tieto premenné sú dôvodom, prečo zdravotnícke zariadenia nemôžu fungovať rovnako ako iné 'podniky' a trh nemôže vyriešiť všetko," objasnil.

Podľa Šagáta je snaha vlády SR konsolidovať fungovanie zdravotníctva a dosiahnuť tým vyššiu mieru zhodnotenia verejných zdrojov vítaná, avšak zároveň je veľmi dôležitý výber zvolených prostriedkov. "Ten sa rozhodne nemôže zúžiť len na vytvorenie jednej štátnej zdravotnej poisťovne, tvrdí exminister. Práve jej vytvorením totiž hrozia ďalšie nepriame, ale reálne škody pre celú spoločnosť. Dôkazom toho sú podľa jeho slov nielen už ukončené spory s majiteľmi zdravotných poisťovní, ktoré daňových poplatníkov stáli už niekoľko desiatok miliónov eur, ale i tie, ktoré prebiehajú, či sú do budúcna avizované.

V tejto súvislosti treba poukázať aj na aktivity, o ktorých už v minulosti hovorila advokátka Jana Martinková, ktorá sa venuje problematike zdravotných poisťovní. "Napríklad, prečo sa štát bráni koherentným zmenám už existujúcich zákonov, ktoré by ústavne konformným spôsobom viedli nielen k eliminovaniu zisku poisťovní, ale hlavne k efektívnemu vykonávaniu verejného zdravotného poistenia s cieľom dosiahnutia bezplatnej zdravotnej starostlivosti, ale naopak, presadzuje to najdrahšie, najrizikovejšie a najmenej efektívne riešenie, bez garancie dosiahnutia cieľa? Prečo sa obchádzajú systémové zmeny, bez ktorých ani unitárny systém neprinesie racionalizáciu? Prečo sa do deravého systému zdravotného poistenia vlievajú ďalšie verejné zdroje v podobe zvyšovania odvodového zaťaženia občanov ešte predtým, ako by došlo čo i len k pokusu tieto diery zaplátať?" pýta sa advokátka.

Zabudnúť by sa nemalo ani na fakt, prečo zvyšovaním príjmov zdravotných poisťovní štát nepriamo nadhodnocuje hodnotu podniku – poisťovne, keď ju má v úmysle kúpiť či vyvlastniť. "Zvýšenie odvodov totiž zdravotníctvu, odhliadnuc od pozitívnych hospodárskych výsledkov zdravotných poisťovní, zatiaľ nič neprinieslo. Ani nemohlo, keďže sa to legislatívne nedoriešilo," tvrdí Šagát.

Hľadanie odpovedí na tieto otázky bez diskusie a argumentácie vedie len k tvorbe hypotéz a scenárov, ktoré budú v budúcnosti vyvrátené za príliš vysokú cenu pre naše zdravotníctvo a pre našich pacientov, konštatuje Šagát a na záver dodáva: "Vieme, že sa potrebujeme zbaviť zvrátenej filozofie, kde zisk stojí nad nevyhnutným rozvojom zdravotníckych zariadení a ich materiálneho vybavenia či nad primeraným odmeňovaním zdravotníckych pracovníkov - ale vieme, aký rebríček hodnôt stanoví jedna štátna poisťovňa?"