Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Povolenia pre záchranky majú platiť o dva roky dlhšie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Právna norma počíta so zriadením samotnej stavovskej organizácie pre zdravotníckych záchranárov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Povolenia pre záchranky majú platiť dlhšie, ministerstvo zdravotníctva totiž navrhlo predĺženie platnosti povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby zo štyroch na šesť rokov.

Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý dnes schválila vláda, zároveň prináša povinnosť predložiť spolu so žiadosťou o vydanie povolenia aj doklad o personálnom zabezpečení prevádzkovania záchranky a projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby.

Poskytovateľom pribudne aj nová povinnosť uzatvoriť s operačným strediskom tiesňového volania ZZS písomnú zmluvu, na základe ktorej bude povinný akceptovať inštaláciu príslušných zariadení na telekomunikačné prepojenie a prenos informácií vo svojich ambulanciách. Bude ich tiež musieť používať, čím sa má odstrániť používanie mobilov a zefektívniť poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Za porušenie tejto povinnosti bude hroziť sankcia vo výške 16.596 eur.

Právna norma tiež počíta so zriadením samotnej stavovskej organizácie pre zdravotníckych záchranárov. "Problémy aplikačnej praxe ukázali, že pre zdravotníckych záchranárov je úprava nevyhnutná vzhľadom na plnenie povinností sústavného vzdelávania a jeho hodnotenia," poukázalo ministerstvo. Komora bude vydávať licencie zdravotníckym pracovníkom v zdravotníckom povolaní zdravotnícky záchranár.

Ministerstvo tiež navrhlo úpravu používania označenia univerzitná alebo fakultná nemocnica. To bude oprávnený používať len taký držiteľ povolenia na prevádzkovanie zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý spĺňa kritériá označenia upravené zákonom. Ministerstvo tak reaguje aj na pomenovanie nemocnice v Skalici. Za neoprávnené používanie označenia univerzitná a fakultná nemocnice v obchodom názve bude možné uložiť pokutu.

Novou právnou úpravou, ktorá má platiť od apríla 2013, sa zároveň určuje, že povolenie na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice vydáva ministerstvo zdravotníctva. Umožní sa mu tiež možnosť výkon dozoru a kontroly, keďže, ako sa poukazuje v dôvodovej správe, ministerstvo nemohlo kontrolovať ani tých poskytovateľov, ktorých je zriaďovateľom. Legislatívny rámec okrem toho prináša nové zdravotnícke povolanie zubný asistent vzhľadom na ukončenie experimentálneho overovania stredoškolského študijného odboru.