Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pozor na kliešte pri návšteve prírody, prenášajú boreliózu

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najlepšou prevenciou pri voľnom pohybe v prírode je preto vhodný odev, obuv a používanie repelentov. Po návrate z prírody je potrebné dôkladne si prehliadnuť celé telo vrátane vlasovej časti.

Banská Bystrica 29. júla (TASR) - Jedným z najznámejších ochorení, ktoré kliešte prenášajú, je pre človeka nebezpečná Lymská borelióza. Najlepšou prevenciou pri voľnom pohybe v prírode je preto vhodný odev, obuv a používanie repelentov.

Po návrate z prírody je potrebné dôkladne si prehliadnuť celé telo vrátane vlasovej časti. V prípade prisatia kliešťa ho bez problémov odstránime, keď ho chytíme pinzetou tesne pri koži a kývavými pohybmi z boka na bok ho vykývame.

"V žiadnom prípade nenatierame kliešťa žiadnymi masťami, olejmi, či alkoholovými esenciami, pretože zvyšujeme možnosť preniknutia väčšieho množstva infekcie do organizmu. Po vybratí kliešťa, miesto, kde bol prisatý, vymyjeme mydlom, vypláchneme čistou vodou a potrieme dezinfekčným prostriedkom," odporúča Mária Tolnayová, hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Kliešť trávi väčšinu svojho života na zemi alebo vo vegetácii a "striehne na svoju korisť" na steblách trávy alebo v nízkom poraste kríkov. Na Slovensku je na Lymskú boreliózu premorených približne 10 percent kliešťov.

Ako rezervoárové zvieratá, na ktorých sa kliešť nasaje, sú v prírode drobné hlodavce, srnčia zver a vtáky. Prenos sa uskutočňuje prostredníctvom slín kliešťa, ale je možnosť prenosu infekcie aj výlučkami kliešťa mechanickým trením a zanesením obsahu do drobných poranení, prípadne pri jeho odstraňovaní.

"Všeobecne platí, že čím dlhšie je kliešť prisatý, tým väčšia je pravdepodobnosť prenosu infekcie", podotkla vedúca Odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová. Na to, aby sa nákaza preniesla z infikovaného kliešťa do organizmu, je potrebných minimálne 12, podľa niektorých odborných údajov 24 a viac hodín.

Ide o ochorenie, ktoré ak sa nezačne skoro liečiť, prechádza do druhého a tretieho štádia, keď postihuje kĺby, svalstvo a nervový systém. Choroba však môže prebiehať aj s ľahkým klinickým obrazom alebo úplne bezpríznakovo. Jediný spôsob liečby ochorenia je liečba antibiotikami.

Lymská borelióza sa vyskytuje prakticky na celom území Slovenska. Laboratórne boli potvrdené najznámejšie prírodné ohniská jej výskytu na západnom Slovensku - okres Dunajská Streda, Topoľčany, Nitra, Nové Zámky a Trnava. Na strednom Slovensku je to okres Banská Bystrica, Čadca, Žilina, Martin, Považská Bystrica a na východnom Slovensku okres Humenné, Michalovce, Poprad, Prešov a Svidník.