Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pozor, na slovenskom trhu môžu byť nebezpečné kozmetické výrobky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na šampón s názvom Haar Vital od značky AINA, v ktorom bola zistená prítomnosť patogénnych mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha.

Bratislava 29. júna (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré sa môžu vyskytovať aj na slovenskom trhu. Spotrebiteľom odporúča nekupovať ich, ak už tak urobili, vyzýva ich nepoužívať.

Úrad upozorňuje na šampón s názvom Haar Vital od značky AINA. Výrobná dávka je HV 643, čiarový kód 9005546004544 a krajinou pôvodu Rakúsko.

V uvedenom výrobku bola zistená prítomnosť patogénnych mikroorganizmov Pseudomonas Aeruginosa a Pantoea, ktoré môžu spôsobiť zápal kože, slizníc a ucha.

Nebezpečným je aj telové mlieko s názvom Fair & White Lait Skin Perfector Brightening and Moisturizing Body Milk od značky Fair & White, s výrobnou dávkou 55245, čiarovým kódom 7791700022, dátumom výroby 01/11 s dobou spotreby do 01/15. Krajina pôvodu výrobku je Francúzsko. Ide 500 ml výrobok, v kartónovej škatuľke ružovej farby, alebo plastovej fľaši bledoružovej farby.

Výrobok obsahuje hydrochinón, ktorého použitie v kozmetických výrobkoch na bielenie pokožky je v rozpore s nariadením vlády Slovenskej republiky, môže totiž spôsobiť kožné alergie.

Nebezpečné výrobky zaznamenali v Rakúsku a Írsku, kontrolné orgány týchto krajín ich nahlásili do výstražného systému Rapex.