Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

PRAVDA: Detskú kliniku v Petržalke asi zrušia

Foto: Logo Pravda

Zrušením detskej kliniky, ktorá sa nachádza v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke a je súčasťou Univerzitnej nemocnice, by bolo podľa petržalského starostu Vladimíra Bajana ohrozených 30.000 detí.

Bratislava 21. februára (TASR) - Detskú kliniku v Petržalke asi zrušia. Čo bude s deťmi?", zdôraznil v titulku článku na štvrtej strane denník PRAVDA.

Jediné centrum na Slovensku, kde sa liečia aj detskí pacienti s hemofíliou, pravdepodobne skončí. Spolu s ním aj detská klinika v bratislavskej Petržalke, v ktorej sa centrum nachádza. Dôvodom sú vysoké dlhy Univerzitnej nemocnice.

Hemofilici aj tisíce detí tak zostávajú v neistote. Kam pôjdu po zrušení kliniky, to si ešte nemocnica nepremyslela. Zrušením detskej kliniky, ktorá sa nachádza v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke a je súčasťou Univerzitnej nemocnice, by bolo podľa petržalského starostu Vladimíra Bajana ohrozených 30.000 detí. Medzi nimi aj pacienti s hemofíliou. Vedenie Univerzitnej nemocnice detskej klinike vyčíta nízku obsadenosť lôžok a dôvodom má byť aj to, že matky hospitalizované s deťmi neprinášajú finančný prospech. Klinika v Petržalke je zároveň jedinou pediatrickou klinikou v rámci Univerzitnej nemocnice, ktorá poskytuje vzdelávanie medikov. Zrušením pediatrie by Univerzitná nemocnica prišla o svoj status, pretože pediatria je základným medicínskym odborom. Proti zrušeniu detskej kliniky protestujú aj obyvatelia mestskej časti a starosta Vladimír Bajan, ktorý takéto opatrenie považuje za nezmyselné. Generálny riaditeľ Sekcie financovania Ministerstva zdravotníctva SR Viktor Očkay povedal, že momentálne sa vykonáva analýza Univerzitnej nemocnice. "Až potom budeme schopní vyhodnotiť situáciu a nastaviť optimálne procesy" dodal.