Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborník na výživu: Príznakov laktózovej intolerancie sa dá zbaviť

Intolerancia laktózy. Foto: Vydavateľstvo Ikar

Jedným z riešení pre ľudí, ktorí touto diagnózou trpia, je aj hľadanie vhodnej náhrady mliečnych produktov.

Bratislava 22. júna (TASR) – Laktózová intolerancia je porucha trávenia, ktorú spôsobuje deficit enzýmu laktáza. Organizmus bez neho nie je schopný štiepiť zložitý cukor laktózu v mlieku a mliečnych výrobkoch na jednoduché cukry. Jedným z riešení pre ľudí, ktorí touto diagnózou trpia, je aj hľadanie vhodnej náhrady mliečnych produktov, hovorí odborník na výživu Peter Minárik.

"Laktózová intolerancia sa, žiaľ, liečiť nedá, no existuje mnoho spôsobov, ako sa môžete zbaviť nepríjemných príznakov a cítiť sa lepšie," vysvetľuje. Radí návštevu lekára, ak človek pociťuje 30 minút až dve hodiny po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov príznaky ako nadúvanie, kŕče, nevoľnosť, plynatosť či hnačka. Odborníci môžu okrem liečby navrhnúť aj zmeny v strave. Radia pritom opatrnosť, pokiaľ ide o "samoliečbu" v podobe kompletného vylúčenia mlieka a mliečnych výrobkov z každodennej stravy. Jeho následkom môže byť aj akútny nedostatok vápnika a vitamínu D v organizme.

Pri slabších formách laktózovej intolerancie môžu ľudia, ktorých sa to týka, konzumovať striedme dávky mliečnych produktov v kombinácii s inými potravinami. Laktóza sa vtedy trávi lepšie. Tvaroh, syry či jogurty patria medzi ľahšie stráviteľné mliečne výrobky. Podľa expertov na výživu môže byť jedným z riešení aj konzumácia bezlaktózových produktov, ktoré sú pre ľudí s touto intoleranciou najvhodnejšie.

Niektoré z nich môžu ochutnať aj návštevníci slovenského gurmánskeho festivalu Gurmán Fest Bratislava 2017 od 23. do 25. júna. V špecializovanom bezlaktózovom stánku kuchári pripravia práve recepty z bezlaktózových surovín.