Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Stareckú slabozrakosť možno riešiť aj multifokálnymi šošovkami

Ilustračné foto. Foto: TASR

Napriek názvu trápi aj ľudí po 40.

Bratislava 22. januára (TASR) - Odborne sa nazýva presbyopia, ľudia ju skôr poznajú ako stareckú slabozrakosť. Napriek názvu netrápi iba starcov, ale už ľudí po 40. Ľudia v tomto veku môžu už vidieť o čosi slabšie. Zbystriť pozornosť by mali vtedy, keď sa im text ľahšie číta vo väčšej vzdialenosti od tváre. Ide o tzv. syndróm krátkych rúk. V minulosti ho lekári riešili najčastejšie multifokálnymi okuliarmi, dnes sú v hre aj multifokálne šošovky. Poukázal bratislavský očný lekár Pavol Veselý.

Multifokálne okuliare dokázali podľa jeho slov uľahčiť ľuďom život hneď dvakrát. „Ako pri čítaní, tak aj pri sledovaní televízie alebo šoférovaní. Používanie dvoch rôznych dioptrických pomôcok tak nebolo potrebné, avšak okuliare na nose ostali,“ vysvetlil. Očná medicína však podľa jeho slov napreduje veľmi rýchlo a tak multifokálne okuliare už nemusia byť jediným riešením.

„V prípade, ak prísne predoperačné vyšetrenia prebehnú v poriadku, odporúčam podstúpiť zákrok, pri ktorom sa do oka implantuje multifokálna šošovka. Vďaka svojmu dizajnu dokáže sústrediť svetelné lúče do miesta najostrejšieho videnia ako z diaľky, tak aj z blízkej vzdialenosti,“ opísal Veselý. Výhodou zákroku podľa lekára je, že pri ňom neexistuje horná veková hranica. „Navyše, pacient je bezprostredne po operácii prepustený do domáceho liečenia. Do prostredia, ktoré mu je blízke a nestresuje ho,“ doplnil.