Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Účinnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pri vydávaní liekov je dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.

Bratislava 26. februára (TASR) - Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že významne interagujú napríklad alkohol, niektoré druhy citrusového ovocia, kofeín či niektoré mliečne výrobky. Pri vydávaní liekov je preto podľa neho dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.

"Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu, alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť," ozrejmil ŠÚKL na sociálnej sieti.

Opatrný treba podľa neho byť aj pri užívaní vitamínov či iných doplnkov stravy, pretože môžu obsahovať bylinky, ktoré spôsobujú liekové interakcie. Týka sa to napríklad čiernej rasce, cesnaku, ženšenu, ginka, ľubovníka bodkovaného či kurkumína.