Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rakovinu netreba tabuizovať,rodičia sa o nej rozhovoria na festivaloch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návštevy festivalov sú spojené s finančnou zbierkou, auto bude slúžiť aj ako informačný stánok.

Bratislava 25. júna (TASR) - Povedomie o živote s rakovinou treba zvýšiť, musí sa o nej otvorene hovoriť nielen s dospelými, ale i s najmenšími, upozorňuje nezisková organizácia Deťom s rakovinou.

Téma je podľa nej pre mnohých ešte stále tabu a ľudia sa často zo strachu boja prihovoriť malým onkologickým pacientom. Neziskovka sa toto leto rozhodla búrať predsudky priamo na hudobných festivaloch, založili ju rodičia takto chorých detí.

"Na aute Škoda 1203 prídeme napríklad na festival Topfest, Pohoda, Žákovic Open či festival Verím Pane," povedala Alexandra Kolenová, predsedníčka Správnej rady Deťom s rakovinou a prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Návštevy festivalov sú spojené s finančnou zbierkou, auto bude slúžiť aj ako informačný stánok. "Peniaze pôjdu na zveľadenie prostredia, v ktorom sa deti liečia," vysvetlila Kolenová s tým, že ich liečba je dlhodobá, náročná, veľký dôraz sa kladie na prísne hygienické štandardy a prístrojové vybavenie. Prioritou je podľa nej dobudovať lôžkové oddelenia malých pacientov do veku osem rokov.

Organizácia Deťom s rakovinou sa podieľala na vzniku dennej kliniky v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch, malým pacientom slúži od tohto roka na podávanie chemoterapie, menšie zákroky alebo kontroly. Organizácia takisto priebežne dopĺňa vybavenie detskej onkológie elektrospotrebičmi, nábytkom a rôznymi inými potrebami.