Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva ambulancie pre fyzioterapeutov nechystá

Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), archívna snímka . Foto: TASR - Roman Hanc

Slovenská komora fyzioterapeutov (SKF) však na svojej požiadavke zriadiť ambulanciu pre fyzioterapeutov trvá.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne nepripravuje zmenu, ktorá by viedla k zavedeniu podmienok pre vznik samostatných ambulancií fyzioterapie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"V súvislosti s posilnením kompetencií fyzioterapeutov sa v súčasnosti nevyžaduje vznik samostatného zdravotníckeho zariadenia vo forme ambulancie. MZ SR je pripravené pokračovať v diskusiách, ak bude táto téma v budúcnosti opäť otvorená," povedala.

Slovenská komora fyzioterapeutov (SKF) však na svojej požiadavke zriadiť ambulanciu pre fyzioterapeutov trvá. Pre TASR to v utorok potvrdila aj riaditeľka kancelárie SKF Diana Dudášová. Fyzioterapia by podľa SFK vďaka tomu bola dostupnejšia pre pacienta. Zároveň by sa mohol zastaviť odlev kvalitných absolventov fyzioterapie do zahraničia, kde sú podľa vyjadrenia komory lepšie podmienky pre pôsobenie v zdravotníctve.

"Zákon v súčasnosti nedefinuje miesto výkonu fyzioterapie, čo pravidelne spôsobuje chaos pre pacientov, ale aj ostatných odborných lekárov. Fyzioterapeuti pracujúci na licenciu v samostatnej praxi totiž pôsobia na rôznych klinikách či pracoviskách fyzioterapie v relaxačných centrách. Sú aj také prípady, že fyzioterapiu poskytujú maséri. Požadujeme preto od zákonodarcu zriadiť miesto výkonu ambulancia fyzioterapie, presne tak, ako je napríklad logopedická ambulancia, ambulancia akupunktúry, ambulancia dentálnej hygieny a iné," skonštatovala viceprezidentka poverená zastupovaním SKF Elena Žiaková s tým, že zriadenie ambulancie fyzioterapie by skrátilo cestu pacienta k fyzioterapeutovi, pretože ten by si mohol na internete podľa jednotlivých ambulancií ľahšie nájsť najbližšieho kvalifikovaného fyzioterapeuta, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v okolí.