Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Príčina smrti Atkinsa, autora rovnomennej diéty, sa asi neobjasní

Robert Atkins Foto: nydailynews.com

Proteínovú diétu vyvinul Atkins pred viac ako 40 rokmi. Sľubovala schudnutie podľa plánu, ktorý propagoval bielkoviny, vajcia, mäso a syr a úplne vylučoval sacharidy.

New York/Bratislava 16. apríla (TASR) - Doktor Robert Atkins je autorom kontroverznej diéty, populárnej hlavne v americkom filmovom Hollywoode.

Od jeho úmrtia uplynie v stredu 17. apríla presne desať rokov. Atkins zomrel niekoľko dní po úraze. Pošmykol na zľadovatenom chodníku a udrel si hlavu.

Proteínovú diétu vyvinul Atkins pred viac ako 40 rokmi. Sľubovala schudnutie podľa plánu, ktorý propagoval bielkoviny, vajcia, mäso a syr a úplne vylučoval sacharidy.

Autor diéty videl v sacharidoch, ktoré obsahujú potraviny ako cukor a múka, príčinu toho, že čoraz viac obyvateľov USA a priemyselných krajín trpí nadváhou. Konzumáciou potravín bohatých na bielkoviny a kalórie sa podľa neho organizmus preorientuje a začne spaľovať tuk. Atkins svojho času tvrdil, že jeho diéta je vedecky podložená a že je zdravá a bezpečná. Atkinsovu teóriu väčšina odborníkov spochybňovala. Lekári opakovane varovali, že diéta bohatá na tuky krátkodobo pomôže pri chudnutí, ale s dlhodobého hľadiska môže viesť k upchatiu ciev a srdcovým chorobám. V roku 2002 utrpel Atkins srdcový infarkt. Podľa jeho vlastného vyjadrenia to v žiadnom prípade nesúviselo s jeho diétou, ale bol to dôsledok infekcie získanej v zahraničí.

Robert Atkins sa narodil 17. októbra 1930 v americkom Columbuse. Vyštudoval za lekára, venoval sa kardiológii a stal sa z neho odborník na výživu. Privátnu prax si otvoril v roku 1956 v New Yorku. Výžive sa začal venovať, keď sa aj u neho prejavila obezita v dôsledku stresu a zlých stravovacích návykov. Jeho prvá publikácia s názvom Dr. Atkins' Diet Revolution (Diétna revolúcia doktora Atkinsa) vyšla v roku 1972 a stala sa bestsellerom, hoci šla proti tvrdeniam mnohých odborníkov na výživu. Záujem o jeho diétu opäť narástol po vydaní ďalšej knihy Dr. Atkins' New Diet Revolution (Nová dietna revolúcia dr. Atkinsa, 1992). Jeho posledné dielo Atkinsov program pre život (Atkins for Life) prišlo do amerických kníhkupectiev v roku 2003 a vyšlo aj na Slovensku.

Atkins zomrel 17. apríla 2003 v New Yorku vo veku 72 rokov niekoľko dní po úraze. Pošmykol na zľadovatenom chodníku a udrel si hlavu.

Zhruba po roku od úmrtia Atkinsa priniesla tlač správy o tom, že slávny doktor trpel na sklonku života klinickou obezitou, ochorením srdca a vysokým tlakom. Na jeho ochorenie mohla mať vplyv práve strava, ktorú propagoval, teda jedlá zložené z potravín bohatých na bielkoviny a tuky. V snahe o objektivitu však treba dodať, že Atkinsovo telo nebolo po smrti na žiadosť jeho manželky podrobené pitve a tak sa ľudia nikdy nedozvedia skutočnú príčinu jeho smrti.

zdroje: http://news.bbc.co.uk, http://edition.cnn.com