Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rokovanie sestier s ministerkou Zvolenskou neprinieslo nič nové

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková tvrdí, že o žiadnych konkrétnych termínoch v tomto prípade nehovorili.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Spoločné rokovanie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou neprinieslo dnes žiadny konkrétny posun v plnení ôsmich požiadaviek, ktoré v novembri ministerke spoločne predložili obe organizácie. Predsedníčka OZSaPA Iveta Svetlanská však stretnutie napriek tomu hodnotí ako konštruktívne.

"Verím, že sme nastúpili cestu riešenia našich požiadaviek," uviedla na brífingu Svetlanská. S ministerkou sa podľa jej slov dohodli na tom, že v priebehu prvého štvrťroka 2013 budú zástupcovia sestier a pôrodných asistentiek prizývaní na rokovanie o všetkých legislatívnych procesoch a zmenách, ktoré sa ich týkajú, v prvom rade o príprave zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov. "Ministerka nám povedala, že sú tri možnosti, legislatívne cesty, aby sa pripravili podmienky na vznik tohto zákona," dodala Svetlanská. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Mária Lévyová dodala, že presadenie nového zákona je nevyhnutné. Podľa Svetlanskej by sa mal nový zákon pripraviť do začiatku apríla 2013.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková tvrdí, že o žiadnych konkrétnych termínoch v tomto prípade nehovorili. "Dohodli sme sa len na tom, že keď bude pripravený reálny návrh zákona, pošleme ho odborárom a komore na pripomienkovanie a dohodneme sa o ďalšom postupe," uviedla Čižmáriková s tým, že o konkrétnych termínoch ani nemožno hovoriť, keďže je vôľa pripraviť zákon z právnického hľadiska tak, že ho nebude možné spochybniť.

Podľa Čižmárikovej išlo o vyslovene pracovno-informačné stretnutie. "Obe strany si prešli ešte raz požiadavky, ktoré sestry sformulovali, ministerka so svojím tímom vysvetlila, v akom stave je ich plnenie," informovala Čižmáriková. V takejto rovine sa niesla aj diskusia o riešení delených úväzkov či personálnych normatívov. Ministerka odbory informovala, že podľa nového zákona, na základe ktorého by ministerstvo malo udeľovať licencie všeobecným nemocniciam, bude mať rezort väčšiu kompetenciu kontroly aj v nemocniciach, ktoré nie sú v jeho pôsobnosti. "Nechceme zobrať nemocniciam kompetencie, ide len o právo ministerstva kontrolovať plnenie personálnych normatívov, delenie úväzkov či dodržiavanie ostatných náležitostí, ktoré môžeme kontrolovať vo svojich nemocniciach," uviedla Čižmáriková s tým, že zákon má platiť od apríla 2013.

OZSaPA sa v prípade problému delenia úväzkov chystá na kontrolu do jednotlivých zariadení. "Využijeme svoje právo ako odborové združenie, máme aj harmonogram kontrol a začneme tam, kde je to najvypuklejšie," uviedla Svetlanská s tým, že o výsledkoch kontrol budú ministerku informovať.

Konkrétne termíny ďalších spoločných stretnutí sa na dnešnom rokovaní neurčili.