Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečba pre pacietov so sklerózou multiplex bude dostupnejšia

Ilustračné foto Foto: TASR

Kategorizačná komisia odsúhlasila v marci zmeny v indikačných obmedzeniach pre týchto pacientov.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Liečba pre slovenských pacientov so sklerózou multiplex by mala byť dostupnejšia. Kategorizačná komisia odsúhlasila v marci zmeny v indikačných obmedzeniach pre týchto pacientov. Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej je to výsledok dialógu hlavného odborníka ministerstva s pacientmi, ktorí zmeny žiadali aj prostredníctvom petície.

Menia sa tak podmienky, za akých môže lekár predpísať liečbu, ktoré predtým pacienti označovali za prísne, čo vraj viedlo aj k odkladu liečby. Tá sa zároveň sprístupní aj pre pacientov s vyšším stupňom postihnutia.

Združeniam pacientov tiež prekážalo nastavenie systému, ktorý odkladá liečbu pacientov liekmi takzvanej druhej línie, skôr ako vyskúšajú oba lieky prvej línie. Tento princíp sa nemení, pretože takáto zmena by podľa ministerstva nebola v záujme zlepšenia starostlivosti o pacienta.

Skleróza multiplex je chronické ochorenie nervovej sústavy, ktoré sa rozvíja postupne. Charakteristickou črtou ochorenia je poškodenie viacerých oblastí nervovej sústavy, čo sa prejavuje vo forme rôznych neurologických symptómov ako napríklad porucha videnia, sluchu, strata koordinácie pohybu či rečových schopností.