Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň boja proti rakovine sa sústredí na rozptýlenie mýtov

Symbol boja proti rakovine. Foto: TASR

Lekári každoročne diagnostikujú rakovinu miliónom ľudí na svete; 7,6 milióna pacientov na ochorenie s takou diagnózou zomrie.

Ženeva 2. februára (TASR) - Rakovina patrí medzi ochorenia, na ktoré vo svete zomiera najviac ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na rakovinu v rokoch 2005-2015 zomrie približne 84 miliónov ľudí, ak sa proti vzniku tohto ochorenia neprijmú nijaké opatrenia. Pritom mnohým rakovinovým ochoreniam sa dá predísť, ak sa odstránia hlavné rizikové faktory, akým napríklad je aj fajčenie. Svetový deň boja proti rakovine pripadá na 4. februára.

Ako ďalej informovala WHO v spojitosti so Svetovým dňom boja proti rakovine, nezdravé stravovanie a sedavý spôsob života predstavujú dva hlavné z rizikových faktorov, ktoré podporujú vznik hypertenzie, zvýšenie hladiny cukru v krvi, koncentráciu lipidov v krvi, zvýšenú hmotnosť až obezitu a následne vznik chronických chorôb, napríklad srdcovo-cievneho systému, rakoviny či diabetu.

Podľa stránky Svetového dňa boja proti rakovine (worldcancerday.org) sa podujatia v roku 2013 sústredia na piaty cieľ Svetovej deklarácie o rakovine - na rozptýlenie mýtov a nepochopenia o rakovine, a to pod mottom: "Rakovina - vedeli ste, že...?". Svetový deň boja proti rakovine poskytuje príležitosť odstrániť mýty viažuce sa k tomuto ochoreniu. Podľa stránky Svetového dňa boja proti rakovine ide najmä o štyri mýty: prvý mýtus - rakovina je len vecou zdravia, druhý - rakovina je chorobou bohatých, starých a priemyselne vyspelých krajín, tretí - rakovina je oznámenie rozsudku smrti a štvrtý - rakovina je môj osud.

Svetový deň boja proti rakovine sa stal udalosťou, na ktorú každý rok upozorňuje Medzinárodná únia na boj proti rakovine (UICC). WHO a na Slovensku Liga proti rakovine (LPR) sa tradične pripájajú podujatiami k tomuto dňu.

Lekári každoročne diagnostikujú rakovinu miliónom ľudí na svete; 7,6 milióna pacientov na ochorenie s takou diagnózou zomrie.

Rakovina je všeobecný termín vzťahujúci sa na ochorenia postihujúce ktorúkoľvek časť ľudského organizmu. Ochorenie vyvoláva zhubný nádor (odtiaľ aj termín "nádorové ochorenie"), pre ktorý je charakteristický nekontrolovaný rast s ničením okolitých tkanív i predpoklady pre metastázovanie.

Na celom svete sa najčastejšie vyskytujú - v prípade mužov a podľa počtu úmrtí na svetovej úrovni - rakoviny pľúc, žalúdka, pečene, hrubého čreva a prostaty. Medzi ženami je to rakovina prsníka, pľúc, žalúdka, hrubého čreva a konečníka a krčku maternice.

Všade na svete je hlavnou príčinou vzniku rakoviny fajčenie, ktoré spôsobuje rakovinu pľúc, hrdla, úst, pankreasu, močového mechúra, žalúdka a pečene. Nebezpečné je aj pasívne fajčenie, teda vdychovanie zafajčeného vzduchu nefajčiarmi.