Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dnes je Svetový deň zdravia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má 65 rokov.

Ženeva 7. apríla (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia začala pôsobiť vo švajčiarskej Ženeve pred 65 rokmi. Na deň jej oficiálneho vzniku 7. apríla pripadá aj Svetový deň zdravia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO, World Health Organization) je špecializovaná agentúra Organizácie Spojených národov. Vznikla oficiálne 7. apríla 1948, keď do platnosti vstúpila jej ústava po ratifikácii v 26 zo 61 signatárskych štátov. Princíp rovnosti a sociálnej spravodlivosti bol samozrejmosťou od jej vzniku.

V čase jej založenia stála pred verejným zdravotníctvom úloha obnovy základných zdravotníckych služieb v krajinách zničených druhou svetovou vojnou.

Medzi prvoradé úlohy patrilo poskytovanie liekov, očkovacích látok, kontrolovanie a zabránenie vzniku epidémií, ako aj poskytovanie pomoci utečencom.

Už v tom období si zakladatelia WHO uvedomovali, že novovzniknutá organizácia by mala ponúknuť mechanizmus, pomocou ktorého by všetky krajiny sveta mohli spolupracovať v úsilí o zlepšenie zdravia populácie.

Jednotné štandardy

WHO teda priniesla jednotné štandardy pre liečivá, systém generických názvov pre farmaceutické produkty, medzinárodne porovnateľné štatistické údaje aj výsledky výskumov, univerzálny systém klasifikácie chorôb, poranení a úmrtí a v neposlednom rade tiež dohodu expertov o najlepších praktikách pri zvládaní množstva zdravotných problémov.

Margaret Čchan
Foto: TASR/AP Photo
V súčasnosti má WHO 194 členských štátov. Sídli vo švajčiarskej Ženeve, od 4. januára 2007 stojí na čele organizácie generálna riaditeľka Margaret Čchan z Číny.

Celosvetovým zdravotníckym problémom sa WHO venuje neustále. Vírusové ochorenie žltá zimnica si v sudánskom Dárfúre vyžiadalo za minulé tri mesiace 164 životov, uviedla v decembri 2012 WHO.

Podľa WHO na osýpky zomrelo v januári 2013 v Pakistane 103 detí. Počet obetí ešte pred koncom januára dosiahol tretinu z celkového počtu 310 obetí za celý rok 2012. Dôvodom rozšírenia osýpok bol hlavne malý počet zaočkovaných detí a ich podvýživa.

Obyvatelia oblasti najviac postihnutej katastrofou v jadrovej elektrárni Fukušima v Japonsku čelia zvýšenému riziku vzniku niektorých druhov rakoviny, uviedla vo svojej správe Svetová zdravotnícka organizácia vo februári 2013.

Päť ľudí zomrelo už tento rok na vtáčiu chrípku v Kambodži, čo je nárast oproti trom obetiam za celý uplynulý rok, informovala vo februári 2013 Svetová zdravotnícka organizácia.

WHO v marci 2013 oznámila, že len sedem percent svetového obyvateľstva žije v krajinách, kde existujú uspokojivé zákony o bezpečnosti premávky.

WHO zároveň uviedla, že v roku 2010 zahynulo pri dopravných nehodách na celom svete približne 1,2 milióna ľudí. Zranenie v dôsledku dopravnej nehody je pritom hlavnou príčinou smrti ľudí vo veku 15-29 rokov.

WHO v marci 2013 poslala zásielku so zdravotníckym materiálom do sýrskeho mesta Aleppo, v ktorom prebiehajú boje.

WHO upozorňuje na vysoký krvný tlak

Na vysoký krvný tlak, zdravotný problém rozšírený na celom svete, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2013 pri príležitosti Svetového dňa zdravia.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) postihuje podľa informácií WHO každého tretieho dospelého človeka na svete po 25 roku života. Ide o zdravotný problém, ktorý postihuje približne miliardu ľudí. Pritom mnohí postihnutí hypertenziou o tom ani nevedia, lebo toto ochorenie sa neprejavuje vždy symptómami. Následkom toho je deväť miliónov úmrtí na vysoký krvný tlak ročne. Pritom príčinou úmrtia neraz býva infarkt alebo mozgová cievna príhoda. Počet úmrtí na vysoký krvný tlak je jedným z dôvodov, pre ktorý chce WHO v roku 2013 zdvojnásobiť úsilie v oblasti prevencie hypertenzie.

Ako ďalej WHO informovala, vysoký krvný tlak zvyšuje riziko rozvoja srdcovocievnych ochorení, vrátane zlyhania srdcového svalu, porúch jeho rytmu, rovnako zvyšuje riziko vzniku náhlej mozgovej príhody, zlyhania obličiek, ale aj vzniku slepoty. Podľa WHO mnohí ľudia na svete vlastne ani nevedia, aký je normálny teda optimálny krvný tlak (120/80 mmHg). Hypertenzia sa pritom dá pomerne dobre diagnostikovať aj liečiť. A možno jej predchádzať preventívnymi opatreniami a zdravým životným štýlom. Preto hlavným cieľom Svetového dňa zdravia v roku 2013 je zvýšiť informovanosť a poznanie o vysokom krvnom tlaku, aj o tom, ako mu predchádzať, ale aj ako ho správne manažovať.

Zmenšiť riziko vzniku hypertenzie možno znížením príjmu soli, konzumovaním vyváženej stravy, miernym požívaním alkoholických nápojov, znižovaním počtu vyfajčených cigariet a iných tabakových výrobkov, pravidelným športovaním prípadne vykonávaním telesnej aktivity, pripomenula WHO.