Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POZNAJÚ PRÍČINU: Za zápal pľúc v Taliansku zrejme môže voda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zápal pľúc dostalo 405 ľudí, pričom legionársku chorobu diagnostikovali 42 z nich.

Rím 18. septembra (TASR) - Kontaminovaná voda z továrenských chladiacich veží pravdepodobne zapríčinila hromadný výskyt zápalu pľúc, ktorý na severe Talianska od začiatku septembra postihol už vyše 400 ľudí a dve osoby mu podľahli. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v utorok informovala agentúra DPA.

"Skontrolovali sme chladiace veže vo všetkých továrňach v troch najviac zasiahnutých obciach... a prakticky výsledky všetkých testov boli pozitívne," uviedol komisár pre zdravotníctvo v regióne Lombardsko Giulio Gallera v rozhovore pre taliansku televíziu TG5.

V chladiacich vežiach sa našla baktéria Legionella pneumophila, vyvolávajúca ťažkú formu zápalu pľúc - tzv. legionársku chorobu. Tou sa môže človek nakaziť, ak vdýchne kvapôčky kontaminovanej vody.

Zápal pľúc sa začal na severe Talianska hromadne vyskytovať od začiatku septembra. Najviac zasiahnuté boli lombardské provincie Brescia a Mantova. Miestne úrady ešte v pondelok informovali, že zápal pľúc dostalo 405 ľudí, pričom legionársku chorobu diagnostikovali 42 z nich.

Úrady sa najskôr obávali, že príčinou bude kontaminácia pitnej vody, to sa však vylúčilo. Miestnym obyvateľom napriek tomu vodu z vodovodov piť nezakazovali. Aj keby totiž bola kontaminovaná, nebezpečným by bol len jej priamy kontakt s pľúcami, nie však jej konzumácia.