Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientom s ťažkými popáleninami pomôže najmodernejšie lôžko

Na snímke zľava výkonný generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó, prednosta kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie LF UK a UNB Ján Koller a generálny riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch počas predstavenia najmodernejšieho špeciálneho lôžka pre najvážnejšie stavy popálenín. Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Univerzitná nemocnica Bratislava má ultramodernú špeciálnu posteľ s výplňou z mikrosklených guľôčok. Urýchli proces hojenia rán a zníži riziko vzniku komplikácií. Lôžko váži takmer tonu.

Bratislava 25. mája (TASR) - Pacientom s ťažkými popáleninami slúži oddnes v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ultramoderná špeciálna posteľ s výplňou z mikrosklených guľôčok. Urýchli proces hojenia rán a zníži riziko vzniku komplikácií. Lôžko váži takmer tonu a má hodnotu 100.000 eur.

"Je určená pre ťažko popálených pacientov, ktorí majú popáleniny v oblastiach, na ktorých človek leží," hovorí profesor Ján Koller, prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a UNB. Pomáhať bude i ľuďom s nehojacimi sa ranami, ktorí potrebujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Klinika ju získala cez Slovenskú nadáciu na pomoc popáleným, ktorú založil profesor Koller. Zakúpila ju vďaka dvom percentám z daní od spoločnosti Slovnaft.

Náplň postele tvoria mikrosklené guľôčky s minimálnym odporom trenia, ktoré sa prúdením vzduchu stávajú tekutými. Pacient je ponorený v tejto náplni, napriek tomu leží v suchom prostredí. Posteľ pomáha udržiavať aj teplotu tela, keďže ťažko popálení pacienti majú sklon k podchladzovaniu.

"Najpodstatnejšie sú ale dve veci. Cez posteľ sa prefukuje filtrovaný vzduch, takže rany, na ktorých pacient leží, sa nezaparia," vysvetlil profesor Koller s tým, že pre zaparenie následne hrozí infekcia. Tá je podľa jeho slov najväčšou hrozbou pre ťažko popálených, keďže popálená koža stráca všetky svoje funkcie, najmä tú obrannú. Rovnako predchádza aj vzniku preležanín. "Tlak postele sa rozdeľuje rovnomerne na celú plochu tela," doplnil prednosta.

Na vysokošpecializovanom pracovisku liečia popáleniny, poranenia a defekty kože a mäkkých tkanív. Ročne hospitalizujú približne 450 pacientov z celej SR. Najzávažnejšími stavmi sú popáleniny. Pokiaľ ich má pacient viac ako na 70 percentách tela, má len polovičnú šancu na prežitie. Klinika je dôkazom, že aj v podmienkach slovenského zdravotníctva možno dosiahnuť úspechy na poprednej úrovni, jej lekári a sestry už dokázali zachrániť aj pacienta, ktorý mal popálených 86 percent tela.