Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Urológ: Zamedziť úniku moču sa dá cvičením aj obmedzením fajčenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Inkontinencia moču patrí medzi najčastejšie ochorenia, ktoré postihujú všetky vekové kategórie. V priemere sa u žien vyskytuje v 25 percentách prípadov. U muža dosahuje výskyt päť až desať percent.

Bratislava 18. januára (TASR) – Najjednoduchší spôsob, ako zamedziť úniku moču u obéznych pacientov, je schudnúť. Fajčiarom pomôže zbaviť sa cigarety. Na problémy s inkontinenciou u obyvateľov Slovenska upozornil profesor Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a urológ Univerzitnej nemocnice Martin Ján Švihra.

Čo sa týka liečby inkontinencie, k dispozícii podľa Švihru existuje celá škála možností. "Od cvičenia panvového dna a fyzioterapie, ktorá aktívne upravuje zmeny v svalstve panvového dna. Týmto aktívnym zásahom mení inkontinenciu na suchosť. Máme k dispozícii aj mnohé moderné medikamenty, ktoré dokážu zasiahnuť do týchto procesov. Na druhej strane, ten najjednoduchší a najlacnejší spôsob je prevencia, ktorú môžu vykonať všetci pacienti," vysvetlil pre TASR.

Podľa urológa sa na Slovensku vyskytuje veľké množstvo obéznych ľudí. "Bolo dokázané, že pokles obezity o viac ako 15 percent znižuje výskyt inkontinencie moču o 50 percent," spresnil. Švihra pripúšťa, že s obéznymi pacientami sa na tému obezity diskutuje ťažšie. "Pacienti s obezitou patria do rúk obezitológa a diabetológa. Na druhej strane, správna motivácia a správna úprava životosprávy môže spôsobiť, že pacienti môžu profitovať nielen zo zníženej hmotnosti, ale aj z liečby inkontinencie moču," uviedol.

Významným faktorom inkontinencie je podľa lekára fajčenie. Zdôraznil, že ochorenia dýchacích ciest sú u Slovákov taktiež veľmi časté. Práve fajčenie zhoršuje priebeh iných ochorení. "Zvýšený vnútrobrušný tlak, ktorý je spôsobený kašľom, nadbytočne zaťažuje panvové dno a spôsobuje výrazné zmeny, ktoré ústia do úniku moču," upozornil. Švihra tiež zdôraznil, že žena by nemala dvíhať ťažké bremená v práci ani v domácnosti. Všetky bremená neúmerne zvyšujú záťaž na tieto orgány.

Inkontinencia moču patrí medzi najčastejšie ochorenia, ktoré postihujú všetky vekové kategórie. V priemere sa u žien vyskytuje v 25 percentách prípadov. U muža dosahuje výskyt päť až desať percent. Podľa urológa sú známe údaje, že pri starnutí, najmä po 80. roku života sa takýto výskyt združuje do hodnoty viac ako 50 percent.

Komplikovaná forma ochorenia môže byť podľa odborníka nebezpečná. "Napríklad sa môže vyskytovať aj krvácanie z močových ciest, čo môže znamenať prítomnosť nádoru v močových cestách. Býva aj riziková, napríklad u pacientov, ktorí sú odkázaní na vozíček. Pri nesprávnej liečbe u nich môže dôjsť k poškodeniu obličiek," dodal Švihra.