Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet prípadov chrípky počas týždňa ubudlo, tvrdia hygienici

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotníctva organizácia.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Prípadov chrípky počas uplynulého týždňa ubudlo. Lekári celkovo nahlásili 3094 prípadov chrípky a jej podobných ochorení, najviac ich bolo v Nitrianskom kraji, najmenej z Bratislavskom kraji. Chorobnosť tak za týždeň klesla o 1,5 percenta. Ako TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, najčastejšie ochoreli mladí ľudia vo veku 15 - 19 rokov. 

Celkovo lekári zaznamenali 42.121 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu klesla o 2,7 percenta. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Žilinskom. Ako ďalej informoval Mikas, najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípkové prázdniny boli v šiestich materských školách v Košickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji a v jednej spojenej základnej škole s materskou školou v Banskobystrickom kraji. 

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotníctva organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom kraji klesla tento týždeň o pätinu

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 4079 akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s minulým týždňom klesla chorobnosť na ARO o 10,5 percenta, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola tento týždeň v TSK v okrese Ilava, kde dosiahla úroveň 1619 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť – 1047 ochorení na 100.000 obyvateľov, bola v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou.

Z celkového počtu ochorení bolo 270 ochorení na chrípku, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom klesla o 21,5 percenta. Chrípka najviac trápila mládež od 15 do 19 rokov. Pre chrípku nemuseli tento týždeň prerušiť školské vyučovanie v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla v Žilinskom kraji o 2,9 %

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) klesla v 43. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim o 2,9 percenta, čo predstavuje 1387,2 chorého na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť klesla od 3,7 percenta v okrese Martin do 37,3 percenta v okrese Čadca a najmä vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (mínus 10,7 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (4476,1 chorého na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,5 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

Pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ 426 hlásení, čo predstavuje 112,4 chorého na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 7,09 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov (plus 263,6 percenta) a v okrese Čadca (plus 283,5 percenta). Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine od 15 do 19 rokov (283,5 chorého na 100.000 obyvateľov), doplnila Košecká.