Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Bratislavskom kraji zaznamenali v decembri už piaty prípad osýpok

Ilustračná snímka Foto: TASR

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie, zdôrazňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Bratislava 6. januára (TASR) - V Bratislavskom kraji stúpol v decembri 2017 počet pacientov s osýpkami, Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave zaznamenal pred Vianocami piate ochorenie.

"Posledný prípad bol zaznamenaný u 45-ročnej ženy, ktorá bola hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny v Bratislave dňa 21. decembra 2017," informuje RÚVZ na svojom profile na sociálnej sieti. Osýpky tak doteraz postihli tri ženy a dvoch mužov. "Protiepidemické opatrenia u všetkých prípadov boli zabezpečené, všetci pacienti už boli prepustení z hospitalizácie," uviedol RÚVZ. Hygienici dodali, že k 2. januáru 2018 neboli hlásené nové prípady osýpok v Bratislavskom kraji.

V decembri 2017 informoval RÚVZ o štyroch prípadoch osýpok v Bratislavskom kraji, chorobu potvrdili u dvoch žien (43 a 41 rokov) a dvoch mužov (39 a 35 rokov).

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie – zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné.

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie, zdôrazňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, preto odporúča, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich zaočkovania.

Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci života, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.