Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ČR zomrela žena, ktorá sa nakazila západonílskou horúčkou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na západonílsku horúčku, ktorú prenášajú komáre, liečili českí lekári za posledných 11 rokov štyroch pacientov.

Praha 27. septembra (TASR) - Zomrel prvý človek, ktorý sa na území Českej republiky nakazil západonílskou horúčkou. Ide o 72-ročnú ženu, ktorá počas inkubačnej doby preukázateľne nebola v zahraničí. Televízii Nova túto správu vo štvrtok potvrdil námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Podľa hygienikov zomrela žena z južnej Moravy v auguste v nemocnici. Mala však aj ďalšie vážne zdravotné problémy.

"Podľa všetkých zistených skutočností ide o ženu ročník 1946, podľa testov, ktoré boli vykonané, ide skutočne o západonílsku horúčku," uviedol Prymula. "Ten človek pochádza z južnej Moravy, býva tam, a v inkubačnej dobe, ktorá je 3-14 dní, nenavštívil žiadnu endemickú oblasť. Tým pádom mohlo dôjsť k nákaze len na našom území," doplnil český epidemiológ Rastislav Maďar.

Na západonílsku horúčku, ktorú prenášajú komáre, liečili českí lekári za posledných 11 rokov štyroch pacientov. Traja si ju doviezli zo zahraničia a dokázali sa vyliečiť. Štvrtá pacientka sa nakazila zrejme priamo v Česku a v auguste zomrela. Staršiu ženu pritom sužovali aj ďalšie chronické choroby.

Nákaza sa do ČR dostala pravdepodobne zo severného Rakúska, uvádza ďalej Nova na svojej webstránke.

Západonílska horúčka je nebezpečná hlavne pre malé deti a tehotné ženy. Ďalší tohtoročný prípad smrteľnej horúčky sa objavil v Česku začiatkom septembra. Pacienta, ktorý sa s horúčkou vrátil z Grécka, hospitalizovali v jednej z pražských nemocníc. Jeho stav sa postupne zlepšoval.

V Grécku podľahlo západonílskej horúčke už viac než 30 ľudí


Na 31 mŕtvych sa zvýšil počet obetí, ktoré si v Grécku v tomto roku vyžiadala západonílska horúčka. S odvolaním sa na vyhlásenie gréckeho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja sa západonílskym vírusom, ktorý sa môže vyvinúť v zmienenú horúčku infikovalo v Grécku ďalších 240 osôb. K nákazám došlo najmä na Peloponézskom polostrove, vidieckych oblastiach pri metropole Atény i v meste Solún a jeho okolí.

Podľa údajov ministerstva je aktuálne pre vírus hospitalizovaných 22 ľudí, z ktorých 12 leží na oddelení intenzívnej starostlivosti. Počet infikovaných bude však zrejme omnoho vyšší než počet hospitalizovaných, keďže väčšina z nakazených vykazuje len pomerne neškodné príznaky vírusu, akými sú bolesti hlavy či kĺbov.

Zdrojom západonílskeho vírusu, ktorý po prvý raz zaznamenali v roku 1937 v africkej Ugande a v roku 1950 spôsobil vôbec prvú epidémiu v Egypte, sú nezriedka divožijúce vtáky. Z nich ho komáre rodu culex prenášajú i na ľudí. V období, keď pribúda komárov - obvykle od druhej polovice júla do septembra - sa zvyšuje aj počet takýchto ochorení. Najviac ohrozenými skupinami populácie sú ľudia skôr narodení, ako aj osoby chronicky choré a so slabšou imunitou.

Vírus väčšina nakazených prekoná bez toho, aby by o ňom vôbec vedela, a to maximálne s miernymi príznakmi, pričom ani nepotrebuje vyhľadať lekársku pomoc. Až 80 percent nakazených totiž podľa DPA nevykazuje nijaké symptómy, zatiaľ čo u zvyšku infikovaných sa vírus prejavuje podobne ako chrípka: horúčkou, bolesťami, únavou a opuchom lymfatických uzlín. Ochorenie však môže byť smrteľné, ak vyústi do encefalitídy či meningitídy, čo hrozí najmä u starších ľudí.

Západonílska horúčka sa tento rok vo zvýšenej miere šíri takmer v celej Európe.