Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V košickej nemocnici uskutočnia výnimočnú operáciu robotom da Vinci

Foto: TASR/František Iván

K výhodám roboticky asistovanej chirurgie napríklad patrí, že robot významne spresňuje prácu chirurga, dochádza k menšiemu poškodeniu tkanív, kratšej dobe rekonvalescencie.

Košice 12. októbra (TASR) - Mimoriadne robotické operácie uskutočnia na budúci týždeň v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Robotický systém da Vinci privezú prvýkrát v histórii na východ Slovenska, zapožičia ho Masarykova nemocnica v Ústí nad Labem.

Operáciu podstúpia v stredu a štvrtok (17.-18. októbra) dvaja pacienti Urologického oddelenia v nemocnici na Rastislavovej ulici. "Jeden pacient má 61 a druhý 60 rokov. Obaja majú onkologické ochorenie prostaty v štádiu, kedy radikálnym operačným odstránením prostaty pacienta vyliečime," uviedol primár Urologického oddelenia UNLP a koordinátor projektu Dušan Martinčok.

Operovať bude český špecialista – primár urológie z Masarykovej nemocnice v Ústí nad Labem Jan Schraml za asistencie tímu lekárov a sestier košickej nemocnice.

K výhodám roboticky asistovanej chirurgie patrí, že robot významne spresňuje prácu chirurga, dochádza k menšiemu poškodeniu tkanív, kratšej dobe rekonvalescencie, vyžaduje sa menej anestézie, znižuje sa riziko infekcie, jazvy na tele sú malé a celý výkon je kompletne archivovaný.

Robotický systém da Vinci vznikol na základe technologických poznatkov z kozmonautiky. Videom sa prenáša zväčšený trojrozmerný obraz vo vysokom rozlíšení obraz operačného poľa od pacienta k operatérovi. Operatér sedí za špeciálnou konzolou a pozerá na obrazovku. Vďaka optickému zoomu si operované miesto zväčší podľa potreby. Na prstoch rúk má pripevnené zariadenie, ktoré na diaľku prenáša pohyby na operujúceho robota.

Operačný robot sa podobá na mnohoramenného pavúka. Každé rameno je vďaka systému kĺbov vysoko pohyblivé a precízne. Má štyri ramená – jedno je určené pre optiku, ďalšie tri ramená sú operačné. Na nich sú pripojené špeciálne laparoskopické inštrumenty. Stroj tak napodobní najdokonalejší pohybový orgán - ľudskú ruku. Má však vyšší rozsah pohybu nástrojov než ľudské zápästie. Oproti klasickej operácii tento operačný systém zvyšuje presnosť a spoľahlivosť chirurgického výkonu, neexistuje tu napríklad chvenie rúk.

"Počas operácie lekár nemusí byť pri pacientovi. Chirurgická konzola môže byť 1000 kilometrov vzdialená od robota, ktorý dáva telo do poriadku, pričom pohyby lekára sú prenášané on-line," uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová. Operovať robotom môže iba skúsený lekár, ktorý absolvuje prípravu na špecializovaných robotických pracoviskách.