Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V. Novotný chce pacientov v kategorizačných komisiách

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo tvrdí, že jedným z najväčších problémov, ktorý trápi pacientov v slovenskom zdravotníctve, je výška doplatkov za lieky predpísané na recept.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Pacienti by mali mať cez svoje organizácie zabezpečené zastúpenie v kategorizačných komisiách a kategorizačných radách, ktoré spolurozhodujú o výške úhrady za lieky. V pozmeňujúcom návrhu k novele zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín to navrhuje poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný. Účasť na spolurozhodovaní dlhodobo žiadajú viaceré pacientske organizácie či ich asociácie.

Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo tvrdí, že jedným z najväčších problémov, ktorý trápi pacientov v slovenskom zdravotníctve, je výška doplatkov za lieky predpísané na recept.

"Pacienti sa podieľajú na vytváraní finančných zdrojov pre zdravotníctvo, nemajú však možnosť zúčastňovať sa na procese kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok, špeciálnych zdravotníckych materiálov a dietetických potravín," upozornil v dnešnej rozprave Novotný. Navrhuje preto ich začlenenie do kategorizačných komisií a kategorizačných rád pre lieky, zdravotnícke pomôcky, špeciálne zdravotnícke materiály a dietetické potraviny.

Samotný návrh novely z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorým sa okrem iného presadzuje, aby cena liekov na Slovensku od januára nebola vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii, považuje Novotný za zlý. V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v EÚ.


.
Tvrdenie, že ceny liekov stúpnu, je klamstvo, hovorí Zvolenská
Tvrdenie opozície, že ceny liekov po schválení novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín stúpnu, je klamstvo. Vo svojom záverečnom slove po skončení rozpravy k tejto právnej norme to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD) s tým, že ceny liekov naopak vďaka novej legislatíve klesnú.

"Všetko nepoznané prináša určité obavy. Zmyslom tejto legislatívy má byť pomoc pacientom v ich peňaženkách. Keď si na to časom zvykneme, legislatíva v prospech pacientov nebude vzbudzovať obavy," odkázala Zvolenská opozícii.
Novotný chce svojím druhým pozmeňujúcim návrhom ponechať práve súčasný spôsob cenovej regulácie. Na zmenu totiž podľa neho neexistujú žiadne objektívne dôvody.

Právnu normu, ako aj ďalší návrh rezortu, ktorým je novela zákona o liekoch, označil za zákony, ktoré nesú pečať lobistov. "Sú v prospech farmaceutických firiem, ktoré na tom zarobia, lebo lieky zdražejú. Sú v prospech niektorých lekárnikov, ktorým sa neráči dávať zľavy," tvrdí poslanec.

Novotný preto predložil procedurálny návrh vrátiť novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov ministerstvu na prepracovanie. Na jeho kritiku právnej normy žiaden z poslancov vládneho Smeru-SD nereagoval. O Novotného návrhoch, ako aj o novele ako celku, rozhodne snemovňa po skončení rozpravy. Hlasovať by sa malo o 17. hodine.