Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ovzduší dominuje peľ pŕhľavy a ambrózie, pridala sa aj zlatobyľ

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) je silný peľový alergén. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Peľová sezóna ambrózie prešla svojím vrcholom.

Banská Bystrica 17. septembra (TASR) – Peľ pŕhľavy a ambrózie dominoval v uplynulých dňoch v ovzduší na celom území Slovenska. Vo vzduchu sa ešte vyskytoval peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých a astrovitých rastlín, ako aj chmeľu.

„V súvislosti s prognózou počasia na najbližšie obdobie bude výskyt peľu v ovzduší naďalej ovplyvňovaný nočným ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou. Peľová sezóna paliny sa skončila, jej peľ sa však bude v nižších hladinách vyskytovať vo vzduchu až do októbra. Peľová sezóna ambrózie prešla svojím vrcholom a už nepredpokladáme výskyt alergologicky významných denných koncentrácií jej peľu,“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Zdôraznila tiež, že v priekopách popri ceste či vedľa železničných tratí priam svietia žlté porasty inváznej rastliny – zlatobyle. „Nakoľko ide o rastlinu hmyzom opelivú, nemá až takú vysokú produkciu peľu ako ambrózia. Preto alergikom môže spôsobovať problémy hlavne pri pohybe v blízkosti jej porastov. Tam je koncentrácia jej peľu mnohonásobne vyššia ako množstvo udávané monitorovacími stanicami,“ zakončila Lafférsová.