Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári vykonali už viac ako 100 transplantácií krvotvorných buniek

Na snímke vedúci transplantačného programu Kliniky hematológie a transfúziológie LF UK UNB Martin Mistrík počas tlačovej konferencie Kliniky hematológie a transfúziológie Univerzitnej nemocnice Bratislava k téme Klinika hematológie a transfuziológie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici vykonala tento rok 100. unikátnu transplantáciu krvotvorných buniek 5. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pracovisko v petržalskej nemocnici má najširší transplantačný program aj najdlhšiu históriu.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Klinika hematológie a transfúziológie (KHaT) v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke tento rok prvýkrát vykonala vyše 100 unikátnych transplantácií krvotvorných buniek.

"Je to dobrá správa a to nás zaraďuje medzi európske elitné centrá v tejto oblasti. Na tom má zásluhu kolektív zdravotníkov, ktorý sa podieľa na náročnom výkone, aby sme zachránili pacientov," na utorkovej tlačovej konferencii uviedla prednostka KHaT Angelika Bátorová.

Primárka jeho laboratórneho a transfúziologického oddelenia Marcela Skraková spresnila, že na procese transplantácie sa zúčastňuje vyše 50-členný tím z viacerých nemocničných pracovísk. Tiež úzko spolupracujú s Národným registrom kostnej drene (NRKD) SR.



Podľa vedúceho transplantačného programu KHaT Martina Mistríka v roku 2007 vykonali 27 transplantácií, čím splnili podmienky na akreditáciu. Odvtedy sa ich výkony zvyšovali a tohto roku už majú rekordných 103.

"Transplantácia je vrcholom v medicíne. Samozrejme nemôže sa konať bez darcu kostnej drene a krvi. Pre porovnanie uvediem, že 100 transplantácií krvotvorných buniek sa rovná 65 transplantáciám srdca, 124 pečene a 232 obličiek. Sme jediné pracovisko na Slovensku, ktoré robí transplantácie chorým dospelým od nepríbuzenských darcov a to aj čiastočne nezhodných," konštatoval Mistrík, ktorý v roku 1989 založil tento transplantačný program.

Doteraz vykonali vyše 1000 transplantácií. Z toho 383 bolo súrodeneckých a 273 nepríbuzenských transplantácií, ostatné boli z vlastných buniek. Pracovisko KHaT poskytuje liečebnú starostlivosť s hematologickými a onkohematologickými ochoreniami. Patrí medzi šesť centier pre ich komplexnú liečbu na Slovensku a má najširší transplantačný program aj najdlhšiu históriu. Najčastejšie sa tam liečia pacienti s akútnou chronickou leukémiou, vrodenými alebo získanými poruchami zrážania krvi, pacienti po transplantácii krvotvorných buniek vrátane akútnych a chronických komplikácií.



"Študentka Katka mala akútnu leukémiu. Jej dvaja súrodenci neboli vhodní, darcu sme našli v Nemecku. Vladimíra mala ojedinelé krvne ochorenie a pre ňu je darcom muž z Poľska," predstavila dve mladé uzdravené pacientky Eva Bojtárová, špecialistka na transplantácie krvotvorných buniek.

Vedúca NRKD Mária Kušíková priblížila organizáciu náboru dobrovoľných darcov krvotvorných buniek, ktorých majú 16.000. "Náš register je prepojený so svetovou sieťou, kde je 31.770.237 darcov. Najviac - vyše 7,7 milióna - ich je v Nemecku, my sme odtiaľ doteraz získali 70 percent darcov. Ročne vyhľadávame darcov pre 65 pacientov," informovala Kušíková.