Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Trebišove trvá epidémia osýpok, jeden prípad evidujú aj v Bratislave

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Veľa ochorení sa vyskytlo u detí, ktoré ešte vzhľadom na svoj vek nemohli byť očkované.

Bratislava 23. januára (TASR) - Epidemický výskyt osýpok na východnom Slovensku v okrese Trebišov pokračuje aj v roku 2019. Od septembra 2018, kedy začali prípady osýpok v okrese výraznejšie pribúdať, tam do 22. januára ochorelo celkovo 141 osôb. TASR o tom informovala Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Veľa ochorení sa vyskytlo u detí, ktoré ešte vzhľadom na svoj vek nemohli byť očkované. Osýpky sa vyskytujú najmä u osôb žijúcich v prostredí nízkeho hygienického štandardu. "Najväčšie ohniská nákazy sú v mestách Trebišov a Sečovce," uviedla Račková.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove podľa nej nepretržite vykonáva epidemiologické vyšetrovanie. "Nariadené sú protiepidemické opatrenia individuálnymi rozhodnutiami, verejnými vyhláškami (mimoriadne očkovanie pre vnímavé skupiny obyvateľstva), opatreniami pre predškolské a školské kolektívy a pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnila.

Jeden pacient s osýpkami je evidovaný aj v Bratislavskom kraji, 16. januára v Univerzitnej nemocnici Bratislava prijali 28-ročného pacienta z Ukrajiny, u ktorého sa neskôr potvrdilo ochorenie. Na Slovensko pricestoval letecky.

Koncom roka 2018 zaznamenal ÚVZ desať ochorení na osýpky aj v Nitrianskom kraji. Päť prípadov sa vyskytlo v okrese Šaľa, tri v okrese Nitra a po jednom prípade v okresoch Nové Zámky a Topoľčany.

Prvé ochorenie bolo do kraja importované, ostatné prípady boli podľa ÚVZ v epidemiologickej súvislosti. Od začiatku roka sa v Nitrianskom kraji neobjavil žiadny nový prípad osýpok.

"ÚVZ SR, ako aj regionálne úrady verejného zdravotníctva naďalej venujú zvýšenú pozornosť surveillance osýpok a pozorne monitorujú epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku aj v okolitých krajinách," informuje Račková z ÚVZ SR.

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Vstupnou bránou sú spojivky a sliznice dýchacích ciest. V prvom štádiu ochorenia, ktoré trvá 3 až 4 dni, sa objavuje výstup teploty, nádcha, kašeľ a zápal očných spojiviek. Druhé štádium začína druhým výstupom teploty, objavením sa vyrážky za ušami a v zátylku, ktorý sa šíri na tvár, trup a končatiny. "Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie," zdôrazňuje ÚVZ SR.