Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vajcia a sekaná sú v predajniach Billa v poriadku

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Výrobok farmárska pečená sekaná od libereckej firmy Ravy CZ obsahuje nebezpečné baktérie listérie.

Bratislava 18. júna (TASR) - Spoločnosť Billa v súvislosti s výskytom vajec nakazených salmonelózou a Farmárskou pečenou sekanou kontaminovanou baktériami listérie dnes oznámila, že odoberá vajíčka len od takých dodávateľov, ktorých prevádzkarne sú schválené a kontrolované Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR.

"Kvalita výrobkov je jej najdôležitejšou požiadavkou na dodávateľov. Výrobok Farmárska pečená sekaná od libereckej firmy Ravy CZ spoločnosť Billa vo svojich predajniach takisto neponúka. Všetky potravinárske výrobky v predajniach Billa sú podrobované dôsledným pravidelným náhodným kontrolám a laboratórnym testom a všetky výsledky kontrol vajíčok a mäsových výrobkov sú dlhodobo bez výhrad," informovala ďalej spoločnosť.

Česká Štátna veterinárna inšpekcia nariadila 15. júna 2012 stiahnuť z trhu takmer tri tony produktu Farmářská sekaná firmy Ravy CZ. Dôvodom je fakt, že obsahuje nebezpečné baktérie listérie, ktoré môžu byť hrozbou pre spotrebiteľov.

Ako informoval server iDnes.cz s odvolaním sa na hovorcu inšpekcie Josefa Dubena, šesť šarží tohto výrobku dodali do obchodných sietí Kaufland, Tesco, Norma a Globus. Všetci odberatelia boli už o náleze informovaní a sťahovanie tovaru z trhu už prebieha.

Prítomnosť baktérií listérie, prekračujúca povolené maximum v zistenom rozsahu, by pre dospelého človeka v danom objeme nemala predstavovať nebezpečenstvo, dodal hovorca. Zdravotné problémy by však po konzumácii takéhoto tovaru mohli mať starší ľudia alebo ľudia s oslabenou imunitou.

Spoločnosť Billa pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993. Je lídrom v segmente supermarketov na Slovensku a v súčasnosti ich prevádzkuje 117 a zamestnáva takmer 3600 pracovníkov.