Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Viete, ako predísť rakovine krčka maternice?

Liga proti rakovine vydala brožúrku na tému rakovina krčka maternice Foto: Liga proti rakovine

Ku gynekológovi chodí pravidelne asi štvrtina pacientok, upozorňuje Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť.

Bratislava 19. júla (TASR) - Rakovine krčka maternice dokáže zabrániť prevencia, Slovenky ju však podľa lekárov často ignorujú. Ku gynekológovi chodí pravidelne asi štvrtina pacientok, upozorňuje Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť.

Tieto čísla znepokojujú aj občianske združenie Liga proti rakovine (LPR), rozhodlo sa preto vydať bezplatnú brožúru na tému rakoviny krčka maternice. "Informuje o prevencii pred vznikom ochorenia, priebehu jednotlivých vyšetrení, ako aj o očkovaní proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý ochorenie spôsobuje," uviedla Natália Špesová z LPR. Brožúra je k dispozícii na oficiálnom webe združenia, na vyžiadanie ju možno poslať záujemcovi v tlačenej forme na adresu bydliska.

"Ide o jeden z mála nádorov, u ktorého už dnes vieme, ako je možné mu predchádzať, už v počiatočných bezpríznakových štádiách sa dá zistiť cytologickým vyšetrením," povedala Špesová s tým, že odhalí zmeny na bunkách krčka maternice. Ak sa tieto zmeny neriešia, môžu rokmi vyústiť do rakoviny. "Preto je veľmi dôležité nepodceňovať svoje zdravie a pravidelne chodievať na preventívne gynekologické prehliadky," dodala.

Na rakovinu krčka maternice zomiera na Slovensku ročne okolo dvesto žien. Spôsobuje ho pretrvávajúca infekcia onkogénnymi typmi ľudského papilomavírusu. Proti HPV je možné zaočkovať sa, vakcína však nie je plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Predpokladá sa, že väčšina žien sa počas života infikuje HPV vírusom, u mnohých však spontánne ustúpi. Rakovina však vzniká, keď infekcia spôsobená onkogénnymi typmi HPV pretrváva.