Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečba poistencov v zahraničí stála VšZP vlani asi 4,3 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Liečba v zahraničí patrí do kategórie finančne náročnej zdravotnej starostlivosti. Napríklad náklady na transplantáciu pečene sa pohybujú od 66.000 eur do 165.000 eur.

Bratislava 20. mája (TASR) - Za liečbu poistencov v zahraničí dala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vlani asi 4.315.041 eur, čo je o približne 400.000 eur viac ako v roku 2011. Poisťovňa liečbu v zahraničí uhrádza vtedy, ak ochorenie nie je možné diagnostikovať alebo liečiť na Slovensku.

"V roku 2012 VšZP schválila 537 návrhov na liečbu svojich poistencov v cudzine. Z toho 533 návrhov smerovalo do niektorej z členských krajín EÚ a štyri návrhy mimo EÚ," povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Najčastejšie ide o pacientov, ktorí potrebujú transplantáciu pľúc, transplantáciu pečene u detí, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie či individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky. Najviac z týchto pacientov, 386, liečili v Česku, 94 v Rakúsku a 29 v Nemecku.

"K finančne najnáročnejším výkonom patria transplantácie orgánov, ktoré predstavujú tretinu z celkových predpokladaných nákladov na liečbu v cudzine," objasnila Balážová. V minulom roku VšZP schválila 76 návrhov na transplantáciu orgánov v cudzine spolu so súvisiacimi predtransplantačnými vyšetreniami a potransplantačnými kontrolami. Najčastejšie, v 47 prípadoch išlo o transplantácie pľúc a v 22 prípadoch o transplantáciu pečene.

Liečba v zahraničí patrí do kategórie finančne náročnej zdravotnej starostlivosti. Napríklad náklady na transplantáciu pečene sa pohybujú od 66.000 eur do 165.000 eur, náklady na transplantáciu pľúc predstavujú približne 83.000 eur.