Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vyše 13000 Francúziek si nechalo odstrániť chybné prsné implantáty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vlani francúzska vláda odporučila ženám, aby si dali implantáty od firmy PIP odstrániť.

Paríž 30. októbra (TASR) - Viac ako 13.500 Francúzok už podstúpilo operáciu na odstránenie chybných prsných implantátov, vyrobených francúzskou firmou Poly Implant Prothese (PIP).

Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zverejnil francúzsky úrad pre kontrolu liečiv a zdravotníckych výrobkov (ASNM).

Odhaduje sa, že celkovo malo implantáty PIP, u ktorých hrozilo riziko prasknutia, až okolo 30.000 Francúzok. Novú operáciu celkovo absolvovalo 13.504 žien, väčšina z nich z preventívnych dôvodov. K prasknutiu implantátov došlo v 3188 prípadoch.

PIP bola v minulosti tretím najväčším predajcom prsných implantátov na svete. Firmu zatvorili v marci 2010, keď kontrolóri zistili, že používa zdravotne nevhodný silikón.

Chybné implantáty sa predávali po celom svete, podľa odhadov si ich dalo celkovo voperovať asi 400.000 žien, prevažne v Británii, Francúzsku, Španielsku a Nemecku. Podozrenia, že zvyšujú riziko rakoviny, sa však napokon nepotvrdili.

Vlani francúzska vláda odporučila ženám, aby si dali implantáty od firmy PIP odstrániť. To vyvolalo poplach v mnohých krajinách, vrátane Slovenska či Česka.

Zakladateľa PIP Jeana-Clauda Masa v pondelok prepustili na slobodu po ôsmich mesiacoch strávených vo väzbe. Na budúci rok ho čaká súdny proces pre obvinenia z podvodu a neúmyselného ublíženia na tele. Úrady mu skonfiškovali cestovný pas.