Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Za zlú kvalitu vody v bazénoch môžu z veľkej časti aj návštevníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vizitkou nedostatočnej prevádzky môže byť i nevyhovujúci povrch stien bazénov, ich nedostatočná mechanická očista či zlá údržba filtrov na úpravu cirkulujúcej vody.

Bratislava 5. júla (TASR) - Všeobecne zlá kvalita vody hrozí najmä na kúpaliskách s nekvalitnou prevádzkou, čo znamená, že sa tam nedostatočne vymieňa a dezinfikuje voda alebo sa prekračuje povolená návštevnosť. Veľký podiel na zlej kvalite vody majú aj samotní návštevníci. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vizitkou nedostatočnej prevádzky môže byť i nevyhovujúci povrch stien bazénov, ich nedostatočná mechanická očista či zlá údržba filtrov na úpravu cirkulujúcej vody. "Pred vstupom do bazéna by mali návštevníci skontrolovať farbu vody a jej zápach. Rovnako by sa mali pred každým vstupom do bazéna osprchovať. Dôkladné osprchovanie môže znížiť riziko kontaminácie vody až desaťnásobne," poznamenal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Do bazéna by nemali vstupovať ľudia s prenosnými ochoreniami. Hygienik upozornil, že na kúpaliskách je nutné používať WC a dodržiavať zásady osobnej hygieny.

"Veľký podiel na zlej kvalite vody majú aj samotní návštevníci, ktorí často nerešpektujú nariadenia prevádzkovateľa, hygienické pravidlá, prípadne navštevujú kúpaliská s prenosnými ochoreniami," informoval Mikas.

Teplota vody na umelých kúpaliskách je spravidla vyššia ako na prírodných, preto sa tam "lepšie darí" baktériám, vírusom i parazitom. Vodou vo verejných bazénoch sa najčastejšie šíria pôvodcovia črevných nákaz, ktoré vyvolávajú hnačky najmä u detí, tiež vírusové ochorenia, akými sú zápaly očných spojiviek, vírusový zápal pečene typu A. Možno sa nakaziť aj parazitárnymi červami, v bazénoch s termálnou vodou sa môžu vyskytovať prvoky – améby, z ktorých niektoré druhy sú pre človeka nebezpečné a vyvolávajú až zápaly mozgu a mozgových blán. Deti a dospelí sú na umelých kúpaliskách vystavení aj pôsobeniu mikroskopických húb, plesní a kvasiniek, ktoré vyvolávajú povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc a prejavujú sa úporným svrbením. Ide najmä o rôzne typy dermatitíd, urologické aj gynekologické infekcie.