Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Začal sa 5. ročník súťaže Bariéry očami ľudí so zdravotným postihnutím

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cieľom on-line fotografickej súťaže je poukázať na problémy, s ktorými sa stretávajú ľudia so zdravotným postihnutím.

Bratislava 23. júla (TASR) - Zviditeľnenie problémov, bariér a prekážok, s ktorými sa stretávajú ľudia s postihnutím, je cieľom v poradí už piateho ročníka on-line fotografickej súťaže Bariéry očami ľudí so zdravotným postihnutím 2012. Organizuje ju Národná rada občanov so zdravotným postihnutím (NROZP) v SR a súťaž prebieha od 20. júla do 20. novembra 2012 na www.nrozp-bariery.sk.

Prekážky, ktoré títo ľudia v bežnom živote prekonávajú, sú rôzne, v závislosti od druhu zdravotného postihnutia. Súťaž je príležitosťou pre ľudí s telesným, mentálnym, sluchovým, zrakovým, chronickým, duševným alebo iným ochorením poukázať na úskalia, ktoré musia prekonávať v každodennom živote. Často ide o situácie, ktoré ľudia bez postihnutia nevnímajú ako problematické.

Do súťaže sa môžu zapojiť samotní ľudia s postihnutím, ich rodinní príslušníci, priatelia, známi, ale aj široká verejnosť. Súťažiaci môžu zasielať fotografie prostredníctvom on-line formulára zverejneného na www.nrozp-bariery.sk alebo e-mailom na adresu foto@nrozp-bariery.sk. Súťaží fotografia, nie človek, preto jeden súťažiaci môže zaslať viacero fotografií. O výherných fotografiách rozhodne široká verejnosť svojím hlasovaním priamo na www.nrozp-bariery.sk. Autori fotografií, ktoré získajú najviac hlasov, budú ocenení.

Pre spoločnosť súťaž prináša možnosť pozrieť sa na svet očami ľudí so zdravotným postihnutím. NROZP v SR tak vytvára možnosť pre verejnosť zamyslieť sa nad vecami, ktoré ľudia bez postihnutia často nechávajú bez povšimnutia.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím je občianskym združením tvoreným organizáciami ľudí s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia a fotografická súťaž je jeden zo spôsobov, ktorým sa snaží poukázať na kvalitu života ľudí s postihnutím a prinášať podnety na diskusiu o tejto téme. Projekt sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.