Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zákon o trestoch pre zdravotníkov je podľa sestier protiústavný

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa schváleného návrhu zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu.

Bratislava 23. mája (TASR) - Zákon o trestoch pre zdravotníkov, ktorí by v núdzovom stave nenastúpili do práce, je protiústavný. Vyhlásila to dnes predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

"Sme občania SR, vnímame to ako protiústavné. Sú tam prvky protiústavnosti, bohužiaľ," uviedla Kavecká. Jednotlivé kategórie zdravotníkov si podľa nej do detailov ani nevedia predstaviť, čo tento zákon bude pre nich znamenať. "Na jednej strane nás chcú postaviť na úroveň silových zložiek, ktoré majú isté benefity, na druhej sme v pozícii, kde nemáme garanciu ničoho, je to veľmi zlé," dodala Kavecká. Dodala, že v krokoch, ktoré v stredu (22. 5.) avizovali lekári, budú s nimi jednotní.

Šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár po stredajšom hlasovaní vyhlásil, že lekári sa pokúsia zabrániť tomu, aby zákon platil. Po preštudovaní zákonov sa mienia obrátiť na všetkých zdravotníkov, ktorých sa zákon týka, na pacientov, na poslancov s podnetom na Ústavný súd, a tiež na prezidenta SR Ivana Gašparoviča so žiadosťou, aby zákon nepodpísal.

Schválenie zákona sklamalo aj Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Namiesto toho, aby štát riešil zlé podmienky zdravotníkov, vynucuje si podľa sesterskej komory ich poslušnosť, domnievajú sa sestry. "Je smutné, že vláda v demokratickej spoločnosti sa snaží takýmto spôsobom vynucovať poslušnosť jednej skupiny zamestnancov a obmedzovať jej občianske práva," napísala SKSaPA v stanovisku.

Sestry a pôrodné asistentky podľa komory starnú a do systému ich prichádza málo. "Z celkového počtu vyše 44.000 sestier je vo veku nad 40 rokov viac než 34.000 sestier. Pri súčasnom trende nebude mať vláda o pár rokov komu hroziť väzením a sankciami," varujú sestry.

Podľa schváleného návrhu zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na desať rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký.