Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zákonné vyvlastnenie poisťovní, nie je to možné, tvrdí Union

Foto: poistovne.sk

Holandský akcionár Union ZP, spoločnosť Achmea, už avizovala, že chce zostať na slovenskom trhu a o svojom postoji informoval aj vládu.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní, ktoré v rámci vytvorenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne pripúšťa vláda, nemusí byť vraj také jednoduché. "Ja by som nepredbiehal. Myslím, že tieto veci sú len v rovine zámeru a špekulovať o vyvlastnení je priskoro. Naše analýzy nateraz hovoria, že nie sú naplnené zákonné podmienky na to, aby mohlo dôjsť k vyvlastneniu," povedal dnes člen predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Boris Masloviec.


Holandský akcionár Union ZP, spoločnosť Achmea, už avizovala, že chce zostať na slovenskom trhu a o svojom postoji informoval aj vládu. Tá zatiaľ podľa Maslovieca nevedie s poisťovňami dialóg o pripravovaných zmenách. Zástupcovia Unionu ZP sú presvedčení, že jedna poisťovňa ešte nie je istá. Hlavné výhody plurality na trhu zdravotného poistenia vidí v konkurencii, ktorá vedie k súťaživosti medzi jednotlivými subjektmi a núti ich sa neustále zlepšovať. Zisk považuje za prémiu za efektivitu, pričom pripomína, že môže byť aj strata.

Ministerstvo zdravotníctva poukazuje, že pluralita doteraz nepriniesla nič, a naopak, zdravotný stav obyvateľov sa zhoršuje. Ako avizovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, o zámere bude ministerstvo rokovať po predstavení samotného materiálu, keďže zatiaľ sa podľa jej slov nie je k čomu stretávať. Na margo právnych analýz Union ZP poznamenala, že všetky kroky, ktoré ministerstvo pripravuje, budú v súlade s platnou legislatívou a medzinárodnými predpismi.

"Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu," skonštatoval lekár a právnik Peter Kováč. Podmienky teda podľa jeho slov sú verejný záujem, nevyhnutná miera zásahu do práv vlastníka, zákon a primeraná náhrada. Myslí si, že nie je problém pripraviť právnu normu, všetko ostatné však považuje za sporné.

Union je za pluralitu a zdravú súťaž na trhu


Výhody plurality pre pacienta vidí Union ZP napríklad v kratších čakačkách na operácie, či preplácaní niektorých výkonov nad rámec. Argumentuje tiež zazmluvňovaním poskytovateľov bez politických či iných záujmov, zlepšovaním služieb pre poistencov či tlakom na najlepšiu revíznu činnosť. Výhode pre poskytovateľov majú spočívať v lepších cenových podmienkach, nezávislosti od rozhodnutí jednej poisťovne, ktoré ovplyvňujú ich existenciu i zabezpečení včasných úhrad poskytnutej zdravotnej starostlivosti, keďže konkurencia má nútiť k disciplíne.

"Myslíme si, že porovnávanie a neustále súperenie konkurentov motivuje k zlepšovaniu vo všetkých oblastiach," skonštatoval Masloviec s tým, že ide napríklad o oblasti služieb, benefitov, výberu poistného, revízie a efektivity využitia zdrojov. Poukázal, že strata plurality zamedzí aj príchodu znalostí a skúseností od strategických investorov. Zároveň podotkol, že monopol nepozná zákazníka a ten tak nemá na výber, ak je nespokojný.

Ministerstvo zdravotníctva pri obhajobe plánovaného zámeru argumentuje napríklad ziskami súkromných zdravotných poisťovní, ktoré za posledných šesť rokov dosiahli viac ako pol miliardy eur. "Vytvorením jednej zdravotnej poisťovni by bolo možné vrátiť tieto finančné prostriedky späť do zdravotníctva, teda späť k pacientom a zvýšiť tak kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti," konštatoval Čižmáriková s tým, že je zároveň nespochybniteľným faktom, že výdavky na správu verejného zdravotného poistenia budú z dôvodu odstránenia neefektívnej duplicity správnych v unitárnom systéme podstatne nižšie.

Ministerstvo tiež od jednej poisťovne očakáva transparentnosť a spravodlivosť pri zaraďovaní poistencov čakajúcich na plánovanú zdravotnú starostlivosť. "Finančné prostriedky získané z úspory prevádzkových nákladov budú presunuté na zdravotnú starostlivosť a umožnia tak reálne skrátiť čakacie lehoty," poukázala Čižmáriková. Zároveň pripomenula, že len tri z 29 európskych krajín majú rovnaký systém ako funguje a na Slovensko, a to Holandsko a Švajčiarsko a pýta sa, či sa s nimi môže naše zdravotníctvo porovnávať. Ministerstvo tvrdí, že jedna poisťovňa by okrem toho odstránila nekalé praktiky súkromných zdravotných poisťovní.

"Keď na Slovensku pred niekoľkými rokmi dostali možnosť pôsobiť viaceré zdravotné poisťovne, najmä medzi odborníkmi prevládal názor, že finančné prostriedky sa budú využívať omnoho efektívnejšie a zároveň poskytovanie zdravotnej starostlivosti bude dosahovať bezprecedentnú kvalitu. Opak je však pravdou, a v súčasnosti môžeme povedať, že dané ciele neboli naplnené," zhrnula. Viaceré poisťovne nepriniesli podľa ministerstva ani výraznejšiu kvalitu a vďaka vytvárania zisku začali "ukrajovať" z peňazí, ktoré mali ísť do zdravotníctva.