Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Rimavskej Sobote zaznamenali rotavírusovú epidémiu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rotavírusy na svoje rozmnožovanie potrebujú tráviaci trakt. Sú veľmi infekčné a odolné, prežívajú na vzduchu a povrchoch aj niekoľko dní.

Banská Bystrica 31. augusta (TASR) - Epidemiológovia v Rimavskej Sobote zaznamenali v týchto dňoch rotavírusovú epidémiu u šiestich osôb. Ide o dve dospelé osoby a štyri deti vo veku jeden až desať rokov. TASR o tom v sobotu informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V prvých troch prípadoch išlo o klinické ochorenia bez laboratórneho potvrdenia vzhľadom na to, že rodina nebola u lekára (otec, matka a dieťa). Ďalšie potvrdené ochorenia boli zistené v epidemiologickej súvislosti u kontaktov v mieste bydliska (jedno dieťa) a v kolektívnom zariadení jaslí (dve deti). Na všetkých miestach, kde sa ochorenia vyskytli, sme nariadili protiepidemické opatrenia," konštatovala Tolnayová.

Rotavírusy na svoje rozmnožovanie potrebujú tráviaci trakt. Sú veľmi infekčné a odolné, prežívajú na vzduchu a povrchoch aj niekoľko dní. Znášajú dobre chladnejšie počasie i teplo, dokonca ich nezničia ani bežné hygienické prostriedky. Pri liečbe je najdôležitejšia hydratácia a obnovenie výživy. Prenos vírusu sa uskutočňuje fekálno-orálnou cestou, teda napríklad špinavými rukami alebo priamym kontaktom s chorým.

Ako Tolnayová dodala, v Banskobystrickom kraji v tomto týždni bolo hlásených 1128 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť takmer 400 prípadov na 100.000 osôb. Chrípku a jej podobné ochorenia evidujú v 13 prípadoch, čo je oproti minulému týždňu pokles takmer o polovicu.

"V súvislosti s nástupom detí do škôl a návratu ľudí z dovoleniek do práce epidemiológovia podobne, ako každý rok v tomto období, predpokladajú zvýšený počet chorých," poznamenala Tolnayová.