Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníkom bude hroziť väzenie, ak neprídu v núdzovom stave do práce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny.

Bratislava 22. mája (TASR) - Zdravotníci, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce a ohrozia tak zdravie a životy ľudí, už nezostanú bez trestu. Hroziť im bude dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia. Zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov navrhol poslanec Smeru-SD Jozef Valocký, plénum návrh dnes odobrilo.

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Poslanci OĽaNO sa pokúsili zaradiť zdravotníkov aj učiteľov medzi chránené osoby, avšak neúspešne. Proti návrhu sa vyslovili aj všetky relevantné organizácie, ktoré zastupujú zdravotníkov. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti návrh obhajujú.

"Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu minister spravodlivosti Tomáš Borec ešte pred mesiacom. Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák.

M. KOLLÁR: Urobíme všetko pre to, aby zákon o trestoch pre zdravotníkov neplatil

Lekári sa pokúsia zabrániť tomu, aby platil zákon, ktorý ich má trestať za to, keď v krízovej situácii neprídu do práce a ohrozia pacientov. Po preštudovaní zákonov sa mienia obrátiť na všetkých zdravotníkov, ktorých sa zákon týka, na pacientov, na poslancov s podnetom na Ústavný súd, a tiež na prezidenta SR Ivana Gašparoviča so žiadosťou, aby zákon nepodpísal. Po schválení právnej normy to povedal šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár, ktorý verí, že k naplneniu zákona nedôjde.

"Máme veľmi dobré vyhliadky na to, aby sme po preštudovaní zákona a právnych výkladoch podnikli adekvátne a účinné kroky na to, aby zákon nebol zavedený do praxe. Využijeme pri tom všetky kroky, ktoré na to budú potrebné," vyhlásil. Zákon podľa neho nie je v súlade so slovenskými ani s európskymi normami. Za nesprávny považuje aj spôsob, akým bol návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov predložený do parlamentu a schválená. "Vláda vykročila nesprávnym smerom. Schválenie zákona nemá nič spoločné s demokratickými princípmi," zdôraznil. Kollárovi chýbala odborná diskusia k téme.



Upozornil, že právna norma neovplyvní len prácu zdravotníckych pracovníkov, ale aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom. "Stane sa kľúčovým prvkom všetkých budúcich kolektívnych vyjednávaní. Tie sa budú odteraz odohrávať v atmosfére strachu," avizoval Kollár, ktorému sa nepozdáva, že v týchto rokovaniach bude mať posledné slovo výkonná moc. V súvislosti s koncom roka 2011, kedy lekári podali hromadné výpovede, Kollár povedal, že nešlo o krízový stav. Vláda vtedy núdzový stav vyhlásila.

Na schválenie zákona reagoval aj poslanec SaS Peter Osuský (SaS). Podľa neho je neprijateľné kriminalizovanie lekárov či sestier na základe "gumového paragrafu", akým je podľa neho núdzový stav. "Toto bola prehra ústavnej rovnosti," vyhlásil. Kým vojnový stav je podľa neho jasne definovaný, núdzový stav je "naťahovací ako guma do nohavíc". "Ak by bolo v ústave kategoricky uvedené, že tieto a tieto skupiny obyvateľov nemajú tento prvok ústavného ľudského práva na štrajk, potom je to v poriadku. Ale ak my na základe gumového paragrafu kriminalizujeme zdravotníckych pracovníkov - lekárov či sestry, tak toto je pre mňa neprijateľné a toto bola prehra ústavnej rovnosti," podčiarkol Osuský.