Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnú starostlivosť za bezdomovcov platí ministerstvo

Počas zimy nemocnice zaznamenávajú aj opodstatnené dôvody na príjem pacienta – podchladenie, omrzliny, zranenia a iné komplikácie plynúce zo života na ulici. Foto: TASR

Náklady sa účtujú najväčšej, teda všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Aj bezdomovci majú nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Podľa zákona za bezdomovca zdržiavajúceho sa na území SR, ktorý nemôže preukázať poistný vzťah preukazom poistenca, vzniknuté náklady zdravotnej poisťovni uhradí ministerstvo zdravotníctva. Náklady sa účtujú najväčšej, teda všeobecnej zdravotnej poisťovni. "V roku 2011 bolo ošetrených spolu 43 bezdomovcov, ktorým bola poskytnutá zdravotná starostlivosť celkovej výške 29.766 eura," povedala pre TASR jej hovorkyňa Dana Gašparíková.

Ako pre TASR priblížila hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice, Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), s príchodom zimy evidujú na centrálnych príjmoch zvýšený počet osôb s nižším hygienickým štandardom. "Štatistiku o počte ošetrených ľudí bez domova nevedieme," uviedla pre TASR Petra Stano Maťašovská.

Vo všeobecnosti - ak človek nepredloží doklad totožnosti, nemocnica volá políciu, či nie je hľadaný a podobne. V prípade, že nemá domov, nemocnica ho informuje o možnosti útulkov alebo žiada o pomoc miestnu časť. Komplikáciou však často býva opitosť. "UNB poskytuje zdravotnú starostlivosť zo zákona, privítala by však, keby nemusela suplovať útulky a chýbajúcu záchytku. Takíto pacienti totiž nemajú primárne zdravotný problém," pripomenula.

Práve pre požitie väčšieho množstva alkoholu sa bezdomovci zvyčajne dostávajú do nemocnice. "Zostávajú v nej niekoľko hodín, kým nie sú v stave odísť," skonštatovala Stano Maťašovská. Podotkla, že neraz sú agresívni a vulgárni, nerešpektujú pokyny personálu, výnimkou nie je ani fyzické napadnutie zamestnancov alebo ničenie zariadenia.

Počas zimy nemocnica zaznamenáva aj opodstatnené dôvody na príjem pacienta – podchladenie, omrzliny, zranenia a iné komplikácie plynúce zo života na ulici. "Ľudia s nižším hygienickým štandardom podstupujú na centrálnych príjmoch očistu potrebnú pre pohyb v nemocničnom prostredí a podľa možností im nemocnica v nevyhnutných prípadoch poskytne odev. Na takéto úkony však nie je prevádzkovo, personálne, ani hmotne stavaná," uzavrela Stano Maťašovská.