Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zelený zákal môže viesť až k slepote, varuje Svetový týždeň glaukómu

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Z iniciatívy očných lekárov, pacientov, miestnych verejných činiteľov a za podpory médií sa v mnohých krajinách organizujú pravidelne podujatia, zamerané na zvýšenie povedomia ľudí o glaukóme.

Amsterdam 11. marca (TASR) - Program Svetového týždňa glaukómu je v roku 2018 stanovený na 11.- 17. marca.

Svetový deň, neskôr týždeň glaukómu (odborný výraz pre zelený zákal) predstavuje spoločnú aktivitu Svetovej glaukómovej asociácie (WGA) a Svetovej pacientskej glaukómovej asociácie (WGPA). Jeho hlavným poslaním je zvýšiť povedomie o zdraví očí a vyzdvihnúť význam pravidelných očných prehliadok. Neliečený zelený zákal môže zapríčiniť oslepnutie.

Keďže populácia celkovo starne a ľudia sa dožívajú vyššieho veku, odborníci očakávajú, že na celom svete nastane vzostup výskytu glaukómu zo 60 miliónov prípadov v roku 2010 na približne 80 miliónov v roku 2020.

Pôvodný Svetový deň glaukómu (WGD), ktorého pilotný projekt sa prvýkrát konal 6. marca 2008, sa neskôr rozšíril na celý týždeň. V roku 2008 sa uskutočnilo vo vyše 60 krajinách vrátane Slovenska vyše 1000 podujatí preventívneho charakteru.

Z iniciatívy očných lekárov, pacientov, miestnych verejných činiteľov a za podpory médií sa v mnohých krajinách organizujú pravidelne podujatia, zamerané na zvýšenie povedomia ľudí o glaukóme.

Svetový týždeň glaukómu vyhlasuje Svetová glaukómová asociácia a Svetová pacientska glaukómová organizácia s tým, aby si ľudia viac uvedomili závažnosť tohto progresívneho ochorenia, postihujúceho všetky vekové kategórie. Zelený zákal začína väčšinou bez varovných príznakov a môže sa vyvinúť do pokročilých štádií, keď sa končí nezvratnou stratou zraku. Preto oční lekári kladú dôraz na preventívne prehliadky a počas Svetového týždňa glaukómu ponúkajú ľuďom možnosť, aby si dali skontrolovať oči.

Pri zelenom zákale ide o ochorenia, ktoré charakterizujú zvýšený vnútroočný tlak a následné zmeny vnútorných častí oka i poškodenia zrakového nervu, čo vedie k poruche videnia. Pri diagnostike sa berie do úvahy viacero faktorov ako vyšší vek, krátkozrakosť, ďalekozrakosť či vysoký krvný tlak. Liečba môže byť konzervatívna, chirurgická alebo laserová, závisí od štádia, v akom odborníci ochorenie zachytia.

Zdroje: https://wga.one/wga, www.wgweek.net, www.unadev.com/semaineduglaucome, www.zeleny-zakal.cz, www.sgls.sk, www.neovizia.sk/ocne-chyby-a-ochorenia/zeleny-zakal-glaukom/, MUDr. Martin Vokurka: Praktický slovník MEDICÍNY, Praha, 1994.