Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zelený zákal sa môže prejaviť až po desiatkach rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Postihnutý vôbec nemusí trpieť bolesťami oka alebo zmenami vo videní, a preto veľmi často o svojom ochorení ani nevie.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Zákernosť zeleného zákalu, glaukómu, spočíva podľa očnej lekárky v tom, že nebolí a prvé príznaky si pacient vôbec nemusí všimnúť.

"Postihnutý vôbec nemusí trpieť bolesťami oka alebo zmenami vo videní, a preto veľmi často o svojom ochorení ani nevie. Jedna z jeho foriem sa prejaví až po desiatich rokoch pokročilými a nezvratnými poruchami zraku v dôsledku poškodenia očného nervu, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi okom a mozgom," povedala pre TASR Adriana Smorádková z Očnej kliniky NeoVízia.

Problémy možno odhaliť pri meraní vnútroočného tlaku a vyšetrení očného pozadia. Lekári preto odporúčajú ľuďom starším ako 40 rokov raz ročne navštíviť očného lekára za účelom preventívnej prehliadky. "V prípade, že sa glaukóm nelieči hrozí ťažké poškodenia zraku, až oslepnutie. Neliečený akútny glaukóm vedie väčšinou k rýchlemu oslepnutiu v priebehu pár dní či dokonca pár hodín. Tiež je dôležité vedieť, že už vzniknuté glaukómové poškodenia sa liečbou nedajú odstrániť," upozornila Smorádková.

Zelený zákal sa nedá zatiaľ vyliečiť. "Narozdiel od sivého zákalu, kedy je možné operáciou videnie prakticky dokonale obnoviť, sa dá pri liečbe zeleného zákalu chorobný proces iba zastaviť. Napriek tomu, častá obava pacientov, že ochorenie končí slepotou, už neplatí. Ak je pacient disciplinovaný a dodržiava rady lekára, ochorenie možno stabilizovať," vysvetlila Smorádková.

Poukázala na to, že glaukóm je vo vyspelých krajinách druhou najčastejšou príčinou slepoty. Trpí na neho približne jedno percento obyvateľstva, pričom riziko stúpa s vyšším vekom. K rizikovým faktorom tak patrí vek nad 40 rokov, vysoký vnútroočný tlak, krátkozrakosť nad štyri dioptrie, ďalekozrakosť, vysoký alebo nízky krvný tlak, cukrovka, glaukóm v rodinnej anamnéze, úrazy očí, ochorenia ciev, migréna a fajčenie.

Zelený zákal je skupina chronických chorobných stavov oka, pri ktorých nastáva poškodzovanie zrakového nervu. To sa podľa Smorádkovej prejavuje typickými výpadmi v zornom poli. Postupne sa zhoršuje zraková ostrosť, farebné videnie, kontrastné a periférne videnie až dochádza k úplnej slepote. Názov glaukóm pochádza zo starogréckeho slova glaukos, čo znamená "šedomodrý". Oko v pokročilom štádiu glaukómu má práve šedomodrú farbu.