Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zubní lekári nesmú uvoľňovať amalgámový odpad do životného prostredia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zubárom to nariaďuje Národný plán opatrení Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý rezort vydal v súvislosti s postupným ukončovaním používania zubného amalgámu.

Bratislava 30. júna (TASR) - Zubní lekári nesmú od 1. júla uvoľňovať priamo alebo nepriamo amalgámový odpad do životného prostredia. Nariaďuje im to Národný plán opatrení Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý rezort vydal v súvislosti s postupným ukončovaním používania zubného amalgámu. Informuje o tom na svojom webe.

"Zubní lekári musia tiež zabezpečiť, aby amalgámový odpad vrátane amalgámových zvyškov, častíc, výplní a zubov alebo ich častí, kontaminovaný zubným amalgámom, bol spracovaný a zhromažďovaný v zariadeniach alebo podnikoch spĺňajúcich príslušný súhlas na nakladanie s nebezpečným odpadom," uvádza MZ SR.

Ako ministerstvo dodáva, po roku 2030 je potrebné naďalej mať v špecializovanej ambulancii zubného lekárstva a ambulancii zubnolekárskej pohotovostnej služby odlučovač amalgámu s minimálne 95-percentnou účinnosťou z dôvodu odstraňovania amalgámových výplní zo zubov.