Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka Zvolenská sa učila, ako správne podať prvú pomoc

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (vpravo) absolvovala kurz prvej pomoci 15. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéfka rezortu sa stretla s pravidlami prvej pomoci počas života viackrát. Poukázala však, že postupy sa odvtedy zmenili.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Mnohí ľudia nevedia, ako správne poskytnúť prvú pomoc, keď sú v ohrození života ich blízki, alebo sa stanú napríklad svedkom nehody. Tí práve preto do príchodu záchranárov nemusia prežiť, človek totiž bez jedla vydrží 40 dní, bez vody štyri dni, ale bez kyslíka iba štyri minúty.

Základom prvej pomoci sa dnes preto učila spolu s novinármi v bratislavskom Operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ako poznamenala, v kritických situáciách si musíme uvedomiť, že sme pomohli ako sa dá, ak chce človek so sebou potom ďalej žiť. Prieskumy ukazujú, že 75 percent úrazov a nehôd sa stáva v prítomnosti blízkych ľudí, ktorým bez znalostí prvej pomoci nemusia ľudia vedieť pomôcť.

Šéfka rezortu, ktorá nie je lekárka ako viacerí jej predchodcovia, ale právnička, sa podľa svojich slov stretla s pravidlami prvej pomoci počas života viackrát. Poukázala však, že postupy sa odvtedy zmenili. Tie totiž odborníci postupne vylepšovali. V lekárničkách tak napríklad už nie sú škrtidlá, keďže tie na zastavenie krvácania laici nevedia správne používať.



Najskôr treba zakloniť hlavu a zdvihnúť bradu

Kým v minulosti sa tiež napríklad v rámci prvej pomoci pri spriechodnení dýchacích ciest mal vytiahnuť jazyk, dnes treba zranenému ležiacemu na chrbte zakloniť hlavu a zdvihnúť bradu. V prípade oživovania treba začať 30 stlačeniami hrudníka, tie sa následne striedajú s dvoma vdychmi. S oživovaním treba pokračovať až do príchodu záchranárov alebo pozitívnej odozvy zraneného.

Základom prvej pomoci chce verejnosť naučiť aj nový projekt Krajina záchrancov. Za dva mesiace sa na e-learningovom kurze na webe www.prvapomoc.sk zúčastnilo 1500 ľudí. V prípade jeho absolvovania možno navštíviť praktický štvorhodinový kurz prvej pomoci v Slovenskom Červenom kríži za symbolickú cenu. Aby sa myšlienka projektu rozšírila, má aj novú facebookovú stránku.

"Som veľmi rád, že Slováci zareagovali a počas prvých mesiacov existencie projektu sa zapojili v takom veľkom počte. Stále je to však málo. Ambíciou Krajiny záchrancov je naučiť prvú pomoc naozaj každého," uviedol odborný garant projektu Viliam Dobiáš.