Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská odmieta, že by legislatívne návrhy bránili štrajkovať

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerka potvrdila, že cieľom je zabrániť tomu, aby zdravotníci neodišli od pacienta a najmä hromadne.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) odmieta, že by legislatívne návrhy prinášajúce tresty pre tých, ktorí by v čase krízovej situácie nenastúpili do práce, mali zabrániť zdravotníkom štrajkovať. "Právo na štrajk ja si ctím a vážim takisto ako akýkoľvek lobing za nejaké záujmy, ale musí mať hranice. Život spoluobčana je skutočne hranicou," povedala dnes pre TASR.

Poznamenala, že konanie lekárov z roku 2011, keď podali hromadné výpovede, upozornilo na to, že všetci občania by mali mať povinnosti, pokiaľ ide o život a zdravie ľudí. "A možno sa preto aj upresňujú tieto pravidlá," doplnila s tým, že sa netýkajú len zdravotníkov, ale všetkých. Upozornila, že bežný štrajk a presadzovanie záujmov nie je krízovou situáciou.

Zvolenská potvrdila, že cieľom je zabrániť tomu, aby zdravotníci neodišli od pacienta a najmä hromadne. "Aby nám dali možnosť sa o pacienta postarať, my potrebujem len možnosť, aby sa o tých pacientov niekto postaral," uzavrela.

Spomínané zmeny prináša pozmeňovací návrh k novele Trestného zákona od Jozefa Valockého (Smer-SD). Ak by podľa tohto návrhu lekári počas núdzového stavu neprišli do práce, nezostali by bez trestu. Návrh odmietli všetky relevantné organizácie reprezentujúce slovenských zdravotníkov. Na ich podporu sa postavili aj viaceré zahraničné organizácie. Sestry a pôrodné asistentky vnímajú legislatívne návrhy ako odkaz, že majú byť ticho a pracovať.