Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilina chce bezplatnú MHD aj pre školákov, dôchodcovia ju už majú

Nové trolejbusy v Žiline, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sa tak môže stať od polovice roka 2016 alebo od začiatku nového školského roka.

Žilina 2. januára (TASR) – Mesto Žilina chce pred pripravovaným zavedením bezplatnej dopravy v mestskej hromadnej doprave (MHD) pre všetkých obyvateľov od 1. januára 2017 vyskúšať bezplatnú dopravu pre školopovinné deti.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sa tak môže stať od polovice roka 2016 alebo od začiatku nového školského roka. "Od 1. 12. už funguje bezplatná doprava v MHD pre všetkých dôchodcov nad 62 rokov. Máme ošetrených zdravotne ťažko postihnutých a pripravujeme bezplatnú dopravu pre všetkých obyvateľov, ktorí nemajú podlžnosti voči mestu," povedal Choma.

Doplnil, že mesto by chcelo poskytovať dopravu aj obciam v okolí Žiliny. "Dopravu, možno bezplatnú, by sme chceli rozšíriť aj ďalej. Samozrejme, ak s tým bude súhlasiť mestské zastupiteľstvo a zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), pretože tam už zasahujeme do jeho kompetencií. Som ale presvedčený, že ak by sme ponúkli takúto službu za nižšiu sadzbu, ako platí ŽSK súčasnému prevádzkovateľovi dopravy, možno by to pre nich bolo zaujímavé. My by sme mali ďalšie prostriedky, ktoré by prišli do dopravného podniku a ŽSK by ušetril. Ako je to napríklad vo Frýdku-Místku, kde takúto službu poskytujú," dodal žilinský primátor.

Nárok na bezplatnú dopravu v MHD majú dôchodcovia s trvalým pobytom v meste Žilina, ktorí nemajú podlžnosti voči mestu a Dopravnému podniku mesta Žilina (DPMŽ). Musia byť držiteľmi čipovej karty, v ktorej je vyznačený nárok na bezplatnú dopravu a označiť si ju bezprostredne po vstupe do vozidiel MHD.