Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Beh na lyžiach je na Orave obľúbený, k dispozícii sú viaceré trate

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pokrývka v okolí Dolného Kubína je momentálne ešte veľmi mäkká, ale keď človek zájde ďalej do kopcov, určite nájde miesta vhodné na túto športovú aktivitu.

Dolný Kubín 9. decembra (TASR) – Každým rokom pribúda na Orave množstvo fanúšikov bežkovania, rozšírilo sa nielen v okolí väčších lyžiarskych stredísk či v Západných Tatrách, ale takmer vo všetkých zákutiach regiónu. Počas zimnej sezóny budú športovým nadšencom v jednotlivých oblastiach Oravy k dispozícii desiatky kilometrov tratí, v Dolnom Kubíne čoskoro pribudne bežkárska stopa len pár stoviek metrov od Hviezdoslavovho námestia.

Areál Kuzmínovo je situovaný prakticky v centre mesta. Na svoje si prídu nielen profesionáli, ale aj začínajúci bežkári. Milovníci pohybu si však na jeho otvorenie budú musieť nejaký ten týždeň, dva počkať, podľa referenta informovania verejnosti Mestského úradu v Dolnom Kubíne Martina Buznu totiž snehové podmienky momentálne nie sú postačujúce na jeho otvorenie.

Dlhoročný bežkár a správca stránky bezky.naorave.com Radoslav Bielik vysvetlil, že areál ponúka ideálnu príležitosť aj pre tých športových nadšencov, ktorí nestíhajú vybehnúť von za denného svetla, pretože radnica v okolí stôp zabezpečuje nočné osvetlenie. „Trate v dĺžke asi dva kilometre sa nachádzajú v štyroch úrovniach nad sebou. Sú prepojené, takže sa dajú rôzne kombinovať,“ uviedol a doplnil, že sa začínajú pri chate Kuzmínovo, ku ktorej sa dá dostať od Florinovho domu.

Dolnokubínsky bežkársky areál Kuzmínovo už niekoľko rokov počas zimy udržiavajú členovia Športového klubu (ŠK) Meteor a Technické služby Dolný Kubín. „Táto údržba slúži predovšetkým na zabezpečenie jeho rekreačného využitia. Osvetlenie areálu bude aj v tomto roku k dispozícii denne do 22.00 h,“ ozrejmil Buzna a doplnil, že momentálne čakajú na vhodné snehové podmienky, aby sa mohlo športovisko uviesť do prevádzky.

Gustáv Majdiš z ŠK Meteor priblížil, že ak sú dobré snehové podmienky, klub upravuje aj iné trasy v okolí mesta, napríklad pri zjazdovke na Kubínskej holi alebo na sídlisku Bysterec za traťou.

Túto sezónu je podľa Bielika veľmi silný december, čo sa týka snehových zrážok. „Boli zimy, keď ešte vo februári nebolo na čom bežkovať,“ povedal. Podľa neho je pokrývka v okolí Dolného Kubína momentálne ešte veľmi mäkká, no keď človek zájde ďalej do kopcov, určite nájde miesta vhodné na túto športovú aktivitu. „Pokiaľ ľuďom neprekáža, že si musia vytvárať vlastnú stopu, bežkovať môžu v podstate na ktoromkoľvek z lúčnych hrebeňov. Keď zájdete ďalej, nádherné lúky sú napríklad v Malatinej, pekný hrebeň na bežkovanie majú aj v Zázrivej,“ uviedol.

Fakt, že beh na lyžiach je na Orave stále väčšmi obľúbený, dokazujú aj pribúdajúce prechodové podujatia. „Doposiaľ sme ako otváraciu akciu evidovali Trojkráľový prechod v Lokci, no v uplynulých rokoch v tomto termíne pribudli aj ďalšie prechody, takže úvodné podujatie sezóny sa už nedá celkom presne určiť,“ vysvetlil Bielik. Posledná akcia sa však podľa jeho slov každoročne nesie v znamení prechodu v najchladnejšej obci na Slovensku - Oravskej Lesnej. Ten býva v priebehu marca.