Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Úrad hlavného lekára Ozbrojených síl SR školí bojových záchranárov

Na snímke vojaci odnášajú zraneného mimo palebný priestor počas cvičenia bojových záchranárov v areáli Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Liptovskom Mikuláši 10. septembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Účastníkmi sú najmä vojaci s perspektívou nasadenia do zahraničných misií medzinárodného krízového manažmentu.

Liptovský Mikuláš 10. septembra (TASR) – Úrad hlavného lekára Ozbrojených síl SR uskutočňuje už viac ako rok na svojom dislokovanom pracovisku v Liptovskom Mikuláši špecializované kurzy bojových záchranárov. Účastníkmi sú najmä vojaci s perspektívou nasadenia do zahraničných misií medzinárodného krízového manažmentu.

„Hlavným dôvodom zriadenia tohto školenia je absencia zdravotníckych funkcií v našich jednotkách na úrovni družstva a čaty. Pre úspešných frekventantov sa stane kvalifikácia bojového záchranára popri ich základnom zameraní a poslaní ďalšou možnou funkciou v rámci daného bojového útvaru,“ vysvetlila inštruktorka Jana Dlhopolcová.

Fotogaléria: Cvičenie bojových záchranárov


Najdôležitejšia súčasť kurzu

Na snímke simulácia otvorenej rany spôsobenej strelnou zbraňou na figurantovi počas cvičenia bojových záchranárov v areáli Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Liptovskom Mikuláši 10. septembra 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Najdôležitejšou súčasťou kurzu vo forme desaťčlenného tímu je podľa nej praktický výcvik poskytovania taktickej starostlivosti v poľných podmienkach pod paľbou a odsun raneného na bezpečné miesto. „Našich vojakov učíme poskytovať rozšírenú prvú pomoc. Napríklad v Afganistane ich to doteraz školili Američania. Takto si ich už pripravíme sami,“ skonštatovala Dlhopolcová.

„Samozrejme, v reálnych bojových podmienkach je to niečo úplne iné. Veľkú úlohu zohráva stres, ale určite je dobre, že máme už aj u nás takúto jedinečnú možnosť nadobúdať a precvičovať si záchranárske zručnosti. Môžu sa nám kedykoľvek zísť,“ dodal Gabriel Haluška z 22. Mechanizovaného práporu v Michalovciach, účastník afganskej misie.