Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

BYTČA: Rekonštrukciu synagógy chce zabezpečiť nové občianske združenie

Bytčiansku synagógu chce zachrániť občianske združenie Na záchranu Bytčianskej synagógy. Na snímke synagóga v Bytči, ktorá je Národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Po dohode s mestom, že vyplatí exekučné konanie pre nezaplatené nájomné majiteľovi pozemku, má získať do prenájmu budovu aj pozemok synagógy.

Bytča 18. novembra (TASR) – Rekonštrukciu synagógy v Bytči, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, chce zabezpečovať novozaložené občianske združenie (OZ) Na záchranu bytčianskej synagógy. Po dohode s mestom, že vyplatí exekučné konanie pre nezaplatené nájomné majiteľovi pozemku, má získať do prenájmu budovu aj pozemok synagógy. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Bytči informoval člen prípravného výboru OZ Na záchranu bytčianskej synagógy a zároveň poslanec mestského zastupiteľstva (MZ) v Bytči Michal Filek.

S primátorom Bytče Miroslavom Minárčikom došlo podľa neho k dohode o naštartovaní procesu, aby mesto získalo do vlastníctva pozemok pod synagógou. "To je veľmi podstatná vec, pretože budova patrila OZ Biblické centrum a pozemok pod synagógou vlastnil súkromný podnikateľ. A viedli súdny spor o nájomné, čo bránilo tomu, aby sa mohlo pokračovať v rekonštrukcii tejto národnej kultúrnej pamiatky. Čiže po tom, ako mesto môže tento pozemok vysporiadať a získať do vlastníctva aj budovu, bude sa môcť pokračovať v rekonštrukcii," povedal Filek.

"Som rád, že skupina poslancov a ľudia okolo nich prišli na to, že najideálnejšie riešenie je, keď vysporiadajú exekúciu, vytvoria si občianske združenie. Tým pádom môžeme pomôcť ako mesto, že odkúpime pozemok od súkromného vlastníka. A je otvorená brána pre čerpanie eurofondov pri rekonštrukcii budovy, ktorá je súčasťou histórie mesta Bytča. Čo sme vnímali a vnímať budeme," podotkol Minárčik.

Podľa riaditeľa Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline Miloša Dudáša je bytčianska synagóga významnou národnou kultúrnou pamiatkou. "Súvisí s históriou veľmi silnej židovskej komunity, ktorá zveľaďovala mesto a budovala mesto. Dotvára kolorit mesta spolu so Sobášnym palácom a areálom celého Bytčianskeho zámku. To, že sú tu zachované pôvodné detaily, pôvodná výzdoba a po reštaurovaní synagóga získa svoj opätovný lesk, tvorí významnú súčasť kultúrneho dedičstva mesta Bytča," zdôraznil Dudáš.

"Od roku 2002 sa podarilo synagógu dokonale vyčistiť. Čo sa dalo opraviť rukami dobrovoľníkov a nadšencov, to sme opravovali. Keď búrka v roku 2008 strhla strechu, dostali sme grant 60.000 eur z ministerstva kultúry. Strechu sme opravili a nasledujúci rok sme žiadali grant na sanáciu. Budova sa odizolovala zospodu a následne sa urobil reštaurátorský prieskum, takže všetky projekty sú pripravené," dodala Katarína Uríková z OZ Biblické centrum, ktoré je vlastníkom synagógy od roku 2002.

Tu bude player