Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Centrum sociálnych služieb v Liptovskom Hrádku má snoezelen terapiu

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Takmer 90 klientov s mentálnym, telesným či viacnásobným postihnutím, demenciou, vývinovými a inými poruchami môže v dynamickom prostredí stimulovať všetky svoje zmysly.

Liptovský Hrádok 13. apríla (TASR) - Špeciálna miestnosť určená na snoezelen terapiu je výsledkom viac ako ročnej snahy pracovníkov Centra sociálnych služieb (CSS) EDEN v Liptovskom Hrádku. Takmer 90 klientov s mentálnym, telesným či viacnásobným postihnutím, demenciou, vývinovými a inými poruchami môže v dynamickom prostredí stimulovať všetky svoje zmysly.

"V miestnosti sa nachádza niekoľko pomôcok. Na zrakovú stimuláciu využívame najmä vodný valec, hviezdne nebo, prípadne zrkadlovú guľu. Pri sluchovej stimulácii púšťame relaxačnú hudbu alebo iné zvuky, ktoré vyvolávajú príjemné pocity. Ďalej sa pracuje s taktilnou stimuláciou, kde využívame materiály z rôznych povrchov, často sa používa aj vodná posteľ. Čuchová stimulácia je založená na rôznych príjemných vôňach a stimulujeme aj chuť. Pripravené sú rôzne chute, medzi ktorými sa klient učí rozlišovať, prípadne pri pokroku dostane odmenu, napríklad kúsok čokolády," vysvetlila pre TASR riaditeľka CSS Andrea Šišilová.



Finančné náklady na zriadenie miestnosti vo výške približne 8000 eur hradilo centrum z vlastných zdrojov. "Veľmi veľa pomôcok sme si vyrobili svojpomocne. Tie základné, certifikované, sme zakúpili, sú pomerne finančne nákladné, no tento koncept je veľmi dobrý v tom, že naši šikovní pracovníci môžu rôzne pomôcky vyrobiť aj sami," opísala.

Snoezelen miestnosť je väčšinou biela, aby stimulujúce prvky mohli byť variabilné. "Cieľom je, aby vždy, keď klient príde, priniesla miestnosť nový zážitok. Pustili sme sa do toho, pretože tento koncept sa dá ideálne spojiť so všetkým, čo v zariadení máme. Napríklad môže byť súčasťou arteterapie, biblioterapie, dramatoterapie a iných podporných metód. Nie je to metóda, ktorá sa využíva len v jednej miestnosti, ale dá sa preniesť do celého zariadenia," doplnila Šišilová.

CSS EDEN v súčasnosti miestnosť využíva ako voľnočasovú aktivitu a hlavne relaxačnú techniku. "Klient sa upokojí, zníži sa psychomotorické napätie a dokážeme stimulovať jednotlivé zmysly. Časom by sme ju chceli využívať ako terapiu, no tú už musí viesť školený terapeut, na tomto ešte pracujeme. Pacienti by mohli potom rozvíjať svoje komunikačné schopnosti alebo zručnosti, je to rôzne," uviedla cieľ do budúcnosti.

Víziou riaditeľky centra je v rámci snoezelen konceptu posunúť sa smerom ku klientom, ktorí trávia čas prevažne na lôžku. "Chceme zriadiť mobilný snoezelen, aby klienti za týmto konceptom nemuseli dochádzať do špeciálnej miestnosti. Obsahovať bude všetky pomôcky, ktoré stimulujú zmysly s tým, že bude prevádzaný priamo na lôžku," dodala. Klienti by sa mali upokojiť a stlmiť agresívne prejavy a frustráciu, ktorú pociťujú pri pobyte v jednej miestnosti.