Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: V Oščadnici predstavili nové slovenské psie plemeno

Poľovnícky Deň svätého Huberta v lesoparku pri kaštieli v Oščadnici v sobotu 6. októbra 2018. Na snímke plemeno tatranského duriča počas chovného zvodu. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Návštevníci podujatia si mohli dovedna 14 tatranských duričov pozrieť v rámci takzvaného chovateľského zvodu.

Oščadnica 6. októbra (TASR) - Nové slovenské plemeno tatranského duriča si mohla verejnosť pozrieť v sobotu v kaštieli v Oščadnici v okrese Čadca. Predstavili ho tam v rámci Dňa svätého Huberta. Podujatie, ktoré ponúka i ďalší program, sa začalo v piatok (5. 10.) a potrvá do nedele (7. 10.).

Návštevníci podujatia si mohli dovedna 14 tatranských duričov pozrieť v rámci takzvaného chovateľského zvodu. "Na Kysuciach na Dni svätého Huberta sme ako Klub chovateľov tatranského duriča prvýkrát. Prišli sem psy aj z regiónu, Kysúc, boli tu aj z Púchova, Považskej Bystrice, Plevníka, dokonca z Martina a Trebišova," povedal pre TASR viceprezident Klubu chovateľov tatranských duričov Roman Fajth.

Pozrite si fotogalériu


Na zvode podľa neho merajú výšku, dĺžku psa, kontrolujú chrup a jeho nožnicový skus, skúmajú povahu psa, či je pokojný, temperamentný alebo bojazlivý. "Zvod sa robí štandardne raz, pričom jedinec musí mať aspoň 18 mesiacov," doplnil.



Podujatie miestnych poľovníkov začalo v piatok slávnostným otvorením výstavy Príroda a poľovníctvo očami detí zo Slovenska a Českej republiky a zasadnutím členov poľovníckeho zväzu. Sobotný program okrem zvodu ponúkol i medzinárodnú súťaž vo varení poľovníckych gulášov, odovzdávanie poľovníckych vyznamenaní za významné zásluhy a svätú omšu. V nedeľu čaká na návštevníkov medzinárodná strelecká súťaž či detská svätohubertská omša v prírode. Sprievodný program ponúkol predaj poľovníckych potrieb či ukážky poľovníckych tradícií.