Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Do Oravskej Lesnej lákajú lyžiarov na prírodný sneh aj gastronómiu

Oravská Lesná, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V súčasnosti sa stredisko považuje za vyhľadávané centrum zimných športov v medzinárodnom meradle, a to aj vďaka medzinárodnej dostupnosti.

Oravská Lesná 18. novembra (TASR) - Prírodný sneh aj vtedy, keď v iných regiónoch počasie v zime nepraje, domáca atmosféra, široké trate vhodné pre rodiny s deťmi, čistota oravskej prírody a regionálna gastronómia. To sú najväčšie lákadlá lyžiarskeho strediska Orava Snow v Oravskej Lesnej. V stredisku na poľsko-slovenskom pohraničí platia rovnaké ceny skipasov ako vlani.

Lyžiarske stredisko v najchladnejšej doline na Slovensku, s prepravnou kapacitou 4050 osôb za hodinu, ponúka pre lyžiarov a snoubordistov trate v celkovej dĺžke 8,5 kilometra. "Orava Snow leží vo výške 960 metrov nad morom, čo je garanciou snehu od konca novembra do apríla. Koncoročné pobyty Ski a wellness sú príležitosťou na spoznanie stále neobjaveného oravského regiónu," priblížil Kollár.

Pred ôsmimi rokmi prešlo stredisko výraznou modernizáciou. "K dispozícii je lanová dráha s prepravnou kapacitou 2382 osôb za hodinu, päť vlekov, dva kilometre bežeckých tratí, detská škôlka a ihrisko, lyžiarska a snoubord škola," vymenoval. Ako dodal, z doplnkových služieb sú to požičovňa a servis lyží a snoubordov, ski shop, veľkokapacitná reštaurácia pri sedačkovej lanovke a parkoviská s kapacitou 800 miest.

Zážitkom je podľa Kollára aj regionálna gastronómia a rodinná atmosféra ubytovania. "Priamo v stredisku môžu návštevníci vyskúšať typické zruby, ale aj chaty či penzióny. V ponuke sú aj pobytové balíčky s ubytovacou hotelovou kapacitou približne 170 lôžok a ďalších 500 až 1000 priamo v obci a okolitých osadách," uviedol riaditeľ lyžiarskeho strediska.

V súčasnosti sa stredisko považuje za vyhľadávané centrum zimných športov v medzinárodnom meradle, a to aj vďaka medzinárodnej dostupnosti. "Zo severu je dostupné spojenie z troch strán. Hraničný priechod do Poľska je v okruhu 20 až 30 kilometrov a do Českej republiky približne 40 kilometrov. Spojenie zo Žiliny je možné na trase Kysuce-Orava cez novovybudovanú cestu z Vychylovky, ktorá ústi priamo do Oravskej Lesnej," priblížil Kollár. Pre českých lyžiarov sú podľa jeho slov k dispozícii vlaky na trasách Praha-Žilina-Košice s možným prestupom v Ružomberku na autobus do Dolného Kubína a následným prestupom na smer Oravská Lesná.